StoryEditor

Trnava chce nový športový komplex

02.07.2009, 00:00

V širšom centre Trnavy sa pripravuje výstavba komerčno-športového centra približne za 133 miliónov eur. Niektorí obyvatelia mesta už teraz vnímajú zámer ako megalomanský a spísali proti nemu petíciu. Iné skupiny, naopak, argumentujú, že Trnava potrebuje moderný športový areál ako soľ, a preto zámer podporujú. Faktom však ostáva, že mestskí poslanci dali tento týždeň projektu zelenú.

Neisté plány
Nový stánok športu, ktorého súčasťou má byť viacero obchodných prevádzok, má byť situovaný v troch lokalitách -- v areáli súčasného futbalového štadióna, na parkoviskách pri mestskom amfiteátri a pri supermarkete Billa. Podľa zástupcu primátora Vladimíra Butka sa námietkami občanov i odbornej verejnosti zaoberali a viaceré pripomienky zapracovali do finálneho projektu. Došlo napríklad k zníženiu pôvodne plánovanej výšky budovy štadióna z 20 na 16 metrov.

Investorom športcentra je švajčiarske konzorcium Hidber Consultants, ktoré by malo získať pozemky na jeho výstavbu od mesta do 60-ročného prenájmu za symbolickú cenu 0,03 eura. Či nakoniec k dohode s touto firmou dôjde, však ešte nie je vôbec isté. Plány na rozsiahlu stavbu môže zmariť hospodárska kríza, ktorá zasiahla aj tento segment nehnuteľností. Podľa hovorcu mesta Pavla Tomašovica investor stále deklaruje, že jeho záujem o projekt trvá. "Definitívne rozhodnutie, či a za akých podmienok do toho pôjdu, by malo padnúť prelome júla a augusta, keď máme naplánované spoločné rokovania. Až po nich bude jasné, na čom sme a aký bude ďalší postup," povedal pre HN Tomašovič. Aj v prípade, že by k dohode so Švajčiarmi nedošlo, má mesto záujem športový komplex postaviť a bude hľadať iného partnera.

Aj medzinárodné zápasy
Pripravovaný športovo-komerčný komplex trnavského Spartaka by mal spĺňať všetky kritériá futbalových asociácií FIFA a UEFA pre organizovanie medzinárodných zápasov. Konzorcium Hidber Consultants už podobnú rekonštrukciu športových areálov realizovalo na futbalových štadiónoch vo švajčiarskom Bazileji a Berne. Kryté tribúny trnavského komplexu by mali mať kapacitu 18-tisíc miest na sedenie. V priestore pod samotnou hracou plochou majú byť umiestnené obchodné prevádzky, reštaurácie, služby, parkoviská a kancelárske priestory.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:28