StoryEditor

Obchodné saldo s Čínou sa každým rokom zhoršuje

06.08.2007, 00:00

Tlak Číny nepociťujú v posledných rokoch len naši výrobcovia textilu a odevov. Každý rok dovezie Slovensko celkovo nepomerne viac tovaru z Číny než do nej vyvezie, okrem textilu a odevov aj obuv, hračky či elektroprodukty. V najväčšej miere však napriek tomu, čo vidíme v obchodoch, dovážame podľa štatistických údajov najviac stroje a zariadenia, až za nimi sú spomínané spotrebiteľské výrobky.
Bez ohľadu na druh výrobku je však slovenská obchodná bilancia s Čínou z roka na rok horšia.
Zatiaľ čo napríklad v roku 1998 bola naša bilancia s Čínou záporná v hodnote okolo päť miliárd korún, v roku 2000 dosahovala takmer osem miliárd a o rok to už bolo vyše 10,5 miliardy korún. V nasledujúcom roku sa zhoršila o ďalšie tri miliardy, keď sme do Číny vyviezli tovar za necelé dve miliardy korún, no doviezli sme za takmer 15,6 miliardy Sk.
Táto situácia sa nezlepšila ani po vstupe do Európskej únie. Naopak, záporná obchodná bilancia bola omnoho horšia než pred anšim vstupom. Zatiaľ čo v roku 2003 sme do Číny vyviezli tovar za vyše päť miliárd a doviezli za asi 20 miliárd korún, v prvom roku v Európskej únii sme podľa Štatistického úradu SR vyviezli do Číny tovar iba za približne 2,5 miliardy korún, no hodnota dovozu dosiahla už cez 25,6 miliardy korún.
Tento trend pokračuje doteraz. Za minulý rok už záporná bilancia dosiahla 46,06 miliardy korún, čo je oproti roku 2005 o 15,5 miliardy korún horší výsledok. A to nie sú zahrnuté údaje v rámci tzv. interkomunitárneho obchodu, čo znamená dovoz tovaru z tretích krajín, ktorý preberie jedna z členských krajín a z nej sa potom distribuuje do ďalších štátov Európskej únie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:43