StoryEditor

MAN u nás rozšíri výrobu

21.06.2007, 00:00
Nemecký priemyselný koncern MAN, ktorý je tretím najväčším výrobcom nákladných automobilov v Európe, pripravuje ďalšiu investíciu na Slovensku.Rozširovanie sa týka spoločnosti LKW Komponenten, ktorá je súčasťou skupiny a od vlaňajška prevádzkuje veľkú strojársku fabriku v Bánovciach nad Bebravou. Predmetom jej podnikania je produkcia lisovaných a zváraných oceľových dielcov. Väčšina z nich je určená pre materskú spoločnosť MAN Nutzfahrzeuge Österreich.

Nemecký priemyselný koncern MAN, ktorý je tretím najväčším výrobcom nákladných automobilov v Európe, pripravuje ďalšiu investíciu na Slovensku.
Rozširovanie sa týka spoločnosti LKW Komponenten, ktorá je súčasťou skupiny a od vlaňajška prevádzkuje veľkú strojársku fabriku v Bánovciach nad Bebravou. Predmetom jej podnikania je produkcia lisovaných a zváraných oceľových dielcov. Väčšina z nich je určená pre materskú spoločnosť MAN Nutzfahrzeuge Österreich.
Do slovenskej fabriky, ktorej ročná výrobná kapacita je 2 500 ton komponentov, doteraz koncern investoval 353 miliónov korún. Projekt rozširovania počíta v priebehu tohto roka s ďalšími investíciami za 315 miliónov korún. Ročný objem výroby sa po jeho dokončení zvýši približne o tisíc ton dielcov. Momentálne vo fabrike pracuje 130 zamestnancov, ktorých počet by do konca roka mal vzrásť o ďalších päťdesiat.

Rozhodla tradícia
Skupina MAN vlani uvažovala o umiestnení závodu na komponenty aj v Česku a Maďarsku, ale napokon si vybrala Bánovce nad Bebravou. Rozhodla tradícia strojárskej výroby a dostatok kvalifikovaných pracovníkov so skúsenosťami v odbore.
LKW Komponenten pôsobí v priestoroch hnedého priemyselného parku, ktorého vlastníkom je spoločnosť Kord Slovakia. Ide o areál bývalej strojárskej fabriky Tatra, v ktorom sa pôvodne vyrábali nápravy a podvozky do známych českých nákladiakov. V súčasnosti v tejto lokalite pôsobí napríklad dcérska spoločnosť talianskeho producenta nábytkových kovaní Formenti & Giovenzana, výrobca oceľových výstuží do betónu Valsabbia Slovakia a ďalšie podniky.

Montáž zostala v Poľsku
Slovensko bolo pred dvoma rokmi aj v hre o omnoho väčšiu investíciu tejto nemeckej automobilky, ktorá hľadala vhodnú lokalitu na umiestnenie svojho montážneho závodu. Východoslovenský Kechnec vtedy neuspel a koncern MAN si nakoniec vybral poľské mestečko Niepolomice pri Krakove.
Už v tomto roku sa má v Poľsku začať výroba nákladných vozidiel triedy TGA určených pre východnú Európu, Rusko, Južnú Afriku a Blízky východ. Po plnom nábehu závod vyrobí 15-tisíc vozidiel ročne. Nemecký výrobca úžitkových vozidiel prevádzkuje na poľskom trhu aj autobusové fabriky v Poznani a Starachowiciach, ktoré zamestnávajú viac než 2 600 ľudí. Nemecký MAN v januári opäť neuspel s ponukou na prevzatie konkurenta Scania po tom, ako ju odmietli dvaja najväčší akcionári švédskej spoločnosti, ktorými sú Volkswagen a firma Investor AB.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 07:58