StoryEditor

Na Považí sa búria proti ťažbe uránu

19.11.2007, 23:00

Zámer kanadskej spoločnosti Ultra Uranium, ktorá na Považí skúma možnosti ťažby uránu, vyvolal v regióne búrku protestov. Proti prípadnej ťažbe rádioaktívnej suroviny sú nielen ochrancovia prírody, ale aj väčšina obyvateľov a miestnych samospráv Trenčianskeho kraja. V tamojšom mikroregióne Beckov -- Zelená voda -- Bezovec, ktorý združuje 11 obcí pod Považským Inovcom, vyzbierali už stovky podpisov pod petíciu Stop uránu na Slovensku. Iniciatíva odmieta akúkoľvek ťažbu a spracovanie uránu nielen na Považí, ale aj v Jahodnej pri Košiciach, na Spiši a v ďalších lokalitách, o ktoré sa zaujímajú zahraničné ťažobné spoločnosti. Organizátormi petície sú environmentálne organizácie Priatelia Zeme-SPZ, Greenpeace a Sosna.

Urán láka investorov
Právoplatné rozhodnutie o určení prieskumného ložiska uránu v trenčianskej lokalite Kálnica -- Selec získal Ultra Uranium už pred dvoma rokmi. V súčasnosti je držiteľom prieskumných práv jeho dcérska spoločnosť Beckov Minerals. V tomto roku rozšírila prieskumné územie o ďalších 13 štvorcových kilometrov až po obec Hôrka nad Váhom.
Aktivity kanadského investora nadväzujú na projekty bývalého štátneho podniku Uránový prieskum, ktorý skúmal možnosti ťažby v Považskom Inovci už od 60. rokov minulého storočia. Celkovo vyrazili 2 900 metrov prístupových chodieb k ložisku a uskutočnili 339 prieskumných vrtov. V roku 1984 bol celý prieskum v tejto lokalite zastavený ako nerentabilný, najmä kvôli vtedajšej nízkej cene uránu na svetových trhoch. Medzi obyvateľmi tamojších obcí vtedy kolovali dohady o možných úmrtiach, ktoré vtedajšie pokusy o ťažbu sprevádzali. Všetky informácie o ťažobných aktivitách boli však v časoch komunistického režimu prísne tajné.
Situácia dnes je však, zdá sa, iná. Z dôvodu enormného záujmu energetického priemyslu táto komodita už niekoľko rokov za sebou zaznamenáva výrazný cenový nárast. Práve to motivuje ťažobné spoločnosti k hľadanou nových lokalít s výskytom uránu.

Zatiaľ len skúmajú
Podľa Jozefa Komoňa, ktorý je na Slovensku zmluvným partnerom firmy Ultra Uranium, sú obavy z prípadnej ťažby uránu v Považskom Inovci zatiaľ predčasné. Len samotný prieskum a s ním spojené vrtné práce budú totiž trvať ešte minimálne ďalších 5 až 6 rokov. Až na základe ich dôkladného vyhodnotenia sa rozhodne o ďalšom postupe a prípadnej ťažbe uránu. Komoňa tvrdí, že podľa pôvodných zámerov mali v tomto roku uskutočniť 16 prieskumných vrtov. Kvôli plnej vyťaženosti vŕtačských kapacít v iných lokalitách však z toho nič nebolo. V súčasnosti preto spracúvajú a digitalizujú všetky písomné podklady a ďalšie výstupy z pôvodných geologických prieskumov lokality. Vlani sa tiež uskutočnil rádiometrický letecký prieskum tohto územia.

Obce sú proti
S možnosťou, že by sa v Považskom Inovci mal v budúcnosti ťažiť urán, sa vonkoncom nestotožňujú ani predstavitelia miestnych samospráv. Starosta obce Selec Stanislav Svatík tvrdí, že projekt by zdevastoval krásnu krajinu, bohatú na prírodné a historické skvosty. Tamojší mikroregión navyše vidí svoju budúcnosť skôr v rozvoji cestovného ruchu. Aktivity kanadského investora by tieto zámery úplne zmarili.
"Urobíme všetko pre to, aby k ťažbe uránu vôbec nedošlo," avizuje starosta obce Kálnica Miroslav Borcovan, ktorý sa obáva najmä environmentálnych rizík navždy devastujúcich krajinu. Po oddelení uránu z rudy zostáva viac než 99 percent objemu horniny ako nepotrebný odpad. Takzvaná uránová hlušina je rádioaktívna a obsahuje rôzne toxické látky, ako olovo, arzén a ťažké kovy. Aj podľa ekologických aktivistov vzniknuté haldy a odkaliská po ťažbe a spracovaní uránu zostávajú v regióne a predstavujú trvalé ohrozenie pre spodné vody, ovzdušie i ďalšie zložky životného prostredia.

Prehľad uránových ložísk na Slovensku:
Kanadská firma Tournigan doteraz získala povolenia na prieskum štyroch lokalít s výskytom uránu na strednom a východnom Slovensku:
1. Jahodná,
2. Spišská Nová Ves -- Novoveská Huta,
3. Spišská Teplica -- Spišský Štiavnik -- Švábovce,
4. Kluknava -- Krompachy
Kanadská spoločnosť Ultra Uranium získala rozhodnutie o určení prieskumného ložiska uránu v lokalite Kálnica -- Selec -- Hôrka nad Váhom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:16