StoryEditor

Anketa: Splnilo rozdelenie Česko-Slovenska vaše očakávania?

01.01.2008, 23:00

Ivan Mikloš,
exminister financií
Bol som proti nemu, ale po výsledkoch volieb v roku 1992 to inak ani dopadnúť nemohlo. Keď sa na rozdelenie dívam s odstupom pätnástich rokov, hodnotím ho pozitívne. Slovensko za ten čas dospelo a je v plnej miere schopné niesť samo za seba zodpovednosť. Vývoj krajiny, nech bol odvtedy akýkoľvek, vždy sme si ho ako občania suverénneho štátu zaslúžili.

Pavol Konštiak,
šéf Zväzu obchodu
Nikto nás nepripravoval a neučil, ako sa treba správať v nových podmienkach samostatného Slovenska a ekonomického systému, do ktorého sme vhupli rovnými nohami. Tí, ktorí sa zorientovali a mali odvahu, mohli začať podnikať. Mnohí sa však správali neseriózne. Myslím tým veľkú privatizáciu, ktorá bola krádež na tomto národe. Podobne hodnotím aj rozdelenie Česko-Slovenska.

Marián Tkáč,
exviceguvernér NBS
Slováci chytili jeden z posledných vlakov suverénnych národov k vytvoreniu vlastných štátov. Pamätám sa na katastrofické predpovede smerovania Slovenska počas jeho osamostatňovania, ale dnes vidíme, že rovnako ako Česi sme plnoprávnymi členmi Európskej únie. Navyše, všetko nasvedčuje tomu, že Slovensko bude schopné prijať jednotnú európsku menu skôr ako Česko.

Pavol Kárász,
ekonóm, SAV
Ekonómovia mali vtedy rezervovaný postoj, keďže sa delil funkčný 15-miliónový trh a Slovensko tvorilo jeho menšiu a menej rozvinutú časť. Hoci sme mali horšiu východiskovú pozíciu a nevybudovanú menovú politiku či základnú infraštruktúru štátu, túto komparatívnu nevýhodu sme dokázali zmazať. Zlomovým bodom bola síce drahá, ale zato nevyhnutná reforma bankového sektora.
(tv, tur)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:46