StoryEditor

Prepustených v Deutsche Telekom má byť viac

23.10.2007, 00:00
Približne 35-tisíc pracovných miest plánuje zrušiť nemecký telekomunikačný koncern Deutsche Telekom, informovala stanica Deutsche Wellle, ktorá sa odvolala na najnovšie číslo týždenníka Der Spiegel. Podľa neho tento počet ľudí avizujú interné materiály spoločnosti. Je to omnoho rozsiahlejšie prepúšťanie, než podnik zamýšľal ešte v polovici tohto roka.

Približne 35-tisíc pracovných miest plánuje zrušiť nemecký telekomunikačný koncern Deutsche Telekom, informovala stanica Deutsche Welle, ktorá sa odvolala na najnovšie číslo týždenníka Der Spiegel. Podľa neho tento počet ľudí avizujú interné materiály spoločnosti. Podľa informácií agentúry DPA sa chce koncern zbaviť zamestnancov predajom niektorých dcérskych firiem v Nemecku, ktoré nepatria medzi kľúčové aktivity firmy.
Je to omnoho rozsiahlejšie rušenie pracovných miest, než podnik zamýšľal ešte v polovici tohto roka. Vtedy oznámil prepustenie zhruba 32-tisíc ľudí do konca roka 2008 a ďalších 50-tisíc miest v sektore pevných liniek. Práve tento krok vyvolal v máji protesty zamestnancov. Nakoniec sa odbory v júni s vedením firmy dohodli na udržaní miest, avšak za nižšie mzdy a dlhší pracovný čas. Teraz však nie je vylúčené, že sa podnik dočká ďalších ostrých reakcií.
Šéf odborovej organizácie Verdi Lothar Schröder už upozornil, že odbory budú proti novým zámerom firmy bojovať.
Šéf Deutsche Telekom Rene Obermann sa k rušeniu miest odmietol vyjadriť, povedal len, že spoločnosť sa potrebuje reštrukturalizovať. "Existujú divízie, ktoré buď predáme, alebo pre ne nájdeme obchodného partnera -- to je už známe," dodal Obermann. "Ak to neurobíme, firma bude oproti konkurencii stále strácať." Úvahy o predaji sa týkajú hlavne divízie systémových integrácií, súčasti T-Systems, kde pracuje asi 15-tisíc ľudí.
Ako informoval Reuters, Obermann však zároveň potvrdil, že firma docieli tohtoročný prevádzkový zisk plánovaný na 19 miliárd eur (640,2 miliardy korún). Ak však chce tento zisk ešte zvýšiť, bude musieť podľa Obermanna ďalej znížiť počet pracovných miest, no určite dodrží dohodu podpísanú s odborármi.
Deutsche Telekom, najväčší telekomunikačný operátor v Európe, zamestnáva celosvetovo 249-tisíc ľudí, z toho v Nemecku 89-tisíc. Na Slovensku kontroluje 51 percent akcií slovenskej telekomunikačnej spoločnosti Slovak Telekom. Do reštrukturalizácie ho dotlačil prudký odlev zákazníkov, najmä v sektore pevných liniek. V tejto oblasti nemecká spoločnosť trpela z dvoch strán. Podľa skorších informácií firmy IDC pevné linky sú síce v dôsledku rastu záujmu o mobily na ústupe prakticky vo všetkých krajinách, no spoločnosti Deutsche Telekom odchádzajú aj tí zákazníci, ktorí pri pevných linkách chcú ostať. Tí začali prechádzať k lacnejšej konkurencii.
Nemecký podnik už predal svoje dcérske spoločnosti v Španielsku a vo Francúzsku a najnovšie Obermann potvrdil aj zmenu postoja čo sa týka investícií do rozvojových trhov. Zatiaľ čo ešte na začiatku tohto roka oznámil, že firma v najbližšom čase neplánuje investovať do týchto trhov, pre agentúru AFP najnovšie povedal, že skupina tu naopak investície zvýši, keďže práve na týchto trhoch telekomunikačný sektor prudko napreduje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:17