StoryEditor

Svet kupuje naše vianočné ozdoby

27.11.2007, 23:00
Výroba vianočných ozdôb má na Slovensku dlhoročnú tradíciu. Už päťdesiate výročie svojho vzniku oslavuje v tomto roku kysucké výrobné družstvo Okrasa, ktoré sa zaoberá produkciou vianočných ozdôb na stromčeky, výzdobu bytov a domov.

"V súčasnosti máme 200 zamestnancov, ktorí ročne vyrobia 6 miliónov vianočných guľôčok, postavičiek, zvončekov a iných ozdôb. Naším najväčším konkurentom v oblasti cien sa stáva Čína, počet rovnako zameraných podnikov však pribúda aj v Poľsku a na Ukrajine," hovorí predsedníčka výrobného družstva Okrasa Anna Ostružiarová. Celkové tržby Okrasy by v tomto roku podľa jej slov mali dosiahnuť okolo 70 miliónov korún.
Ručná výroba
Medzi tohtoročné novinky čadčianskeho družstva patrí dodávka 35-kusových súprav s viacerými dekoráciami obsahujúcich sedem druhov ozdôb. "V tomto roku sú v obľube najmä výrobky zlatohnedej, zelenej a bordovej farby. Všetky naše produkty sú vyrobené výlučne ručne a každý z nich je vlastne originál," dodáva šéfka družstva zamestnávajúceho aj 20 pracovníkov so zmenenou pracovnou schopnosťou.
Väčšina produkcie Okrasy smeruje na trhy krajín Európskej únie, Spojených štátov amerických a Austrálie. Medzi hlavných odberateľov družstva patria okrem obchodných partnerov obchodné reťazce.
Na výrobu vonkajších vianočných dekorácií sa špecializuje novozámocká spoločnosť Orgeco. Tento rok putuje len na predvianočnú výzdobu miest a obcí 38-tisíc našich svetelných dekorácií. Umiestňujú sa medzi stožiare verejného osvetlenia a 98 percent z nich predávame v spolupráci s naším partnerom, francúzskou firmou Blachere, na zahraničných trhoch.
Výroba dekorácií zostavovaných z hliníkových rámov a elektricky vodivých častí trvá dve až štyridsať hodín. "Tento rok sme sa zamerali na inovácie v oblasti LED systémov, ktorých sme vyprodukovali trikrát viac ako vlani. Dopyt po nich však neustále stúpa," tvrdí konateľ spoločnosti Orgeco Ernest Haris.
Vo svete "letia" zvieratá
Svetelné ozdoby na báze polovodičových elektronických súčiastok vyžarujúcich úzkospektrálne svetlo sú osem- až desaťkrát úspornejšie ako klasické žiarovky a vyznačujú sa päťkrát dlhšou životnosťou. Spoločnosť zamestnávajúca sezónne až 220 ľudí exportuje najmä do zahraničia vianočné osvetlenia v cene od troch tisíc do 35-tisíc korún. "Najpopulárnejšie boli trojdimenzionálne výrobky zobrazujúce medvede, tučniaky a soby. Teda zvieratá žijúce na póloch a ohrozené zmenami životného prostredia," hovorí o tohoročných výsledkoch majiteľ spoločnosti. "Naša kapitalizácia musí byť veľmi vysoká. Reálne stržňujeme našu celoročnú produkciu len od septembra do novembra. Prvých osem mesiacov musíme všetky náklady pokrývať sami," dodáva Ernest Haris.
Medzi najvýznamnejšie referencie spoločnosti patrí vianočná výzdoba Monackého kniežatstva či metropol Paríž, Madrid a Dublin realizovaná v spolupráci so zahraničnými partnermi. Celkový nárast tržieb Orgeca by sa mal v tomto roku vyšplhať na 17,5 percenta.
Jedným z hlavných výrobcov vianočných dekorácií u nás je aj rakúska spoločnosť MK Illumination s prevádzkami vo Veľkom Šariši a v Prešove. Firma zameriavajúca sa na výrobu exteriérových vianočných dekorácií vyváža svoje výrobky do 80 krajín sveta. "Trojrozmernými LED figurínami a vianočnými dekoráciami každý rok vyzdobíme veľké množstvo nákupných centier v Európe. Od roku 1999 dodnes počet zamestnancov MK Illumination na Slovensku stúpol z ôsmich na vyše 170 ľudí, z ktorých 20 percent tvoria sezónni zamestnanci. Produkcia firmy na Slovensku stúpla za ten čas desaťnásobne," vysvetľuje obchodný manažér MK Illumination u nás Štefan Baran.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:01