StoryEditor

Mühlbauer priniesol sofistikovanú výrobu

06.07.2009, 00:00

Nemecká technologická skupina Mühlbauer Holding otvorila v Nitre nové výrobné a vývojové centrum. Fabrika, do ktorej v prvej fáze investovali 13 miliónov eur, sa zameriava na vývoj a produkciu špeciálnych strojov s vysokou pridanou hodnotou. Pôjde najmä o rôzne zariadenia, ktoré sa uplatňujú pri výrobe bankomatových a identifikačných kariet, ako aj v ďalších oblastiach s vysokými nárokmi na bezpečnostné štandardy.

Rast závisí od odbytu
Dcérska spoločnosť Mühlbauer Technologies zatiaľ zamestnáva 60 pracovníkov, neskôr by sa ich stav mal zvýšiť približne na 200. Podľa predsedu predstavenstva a zakladateľa firmy Jozefa Mühlbauera je v súčasnosti veľmi ťažké predpovedať, kedy a do akej miery sa nitriansky závod bude ďalej rozširovať. "Všetko závisí od aktuálneho vývoja na svetových trhoch a od toho sa odvíjajúceho odbytu," uviedol Mühlbauer. Segment, v ktorom pôsobia, je podľa neho veľmi špecifický a dosahy krízy pociťuje iba čiastočne. Takmer 60 percent strojov a zariadení, ktoré vyrábajú, totiž končí v štátnom sektore.

Odberateľmi koncernu sú rôzne ministerstvá, vlády a úrady po celom svete. Iba menšiu časť produkcie odoberá finančný sektor. Novým závodom na Slovensku chcú Nemci posilniť svoju pozíciu na trhoch strednej a východnej Európy. Od septembra začnú v nitrianskej fabrike s výrobou prvého stroja na balenie bankomatových kariet, ktorý vyvinuli už na Slovensku.

Nároky na kvalifikáciu
Výkonný riaditeľ slovenskej dcérskej spoločnosti Ladislav Paštrka tvrdí, že ich zámerom je predovšetkým vybudovanie moderného vedecko-technologického centra, ktoré bude vyvíjať a vyrábať produkty s vysokou pridanou hodnotou. Vzhľadom na zameranie a náročnosť tohto projektu tvoria viac ako polovicu zamestnancov ľudia s vysokoškolských vzdelaním. "Očakávame, že v budúcnosti sa Nitra stane jednou z najsilnejších základní skupiny Mühlbauer. Aj z tohto dôvodu plánujeme spoluprácu s miestnymi strednými a vysokými školami, aby sme získali dostatočný počet kvalifikovaných pracovníkov," tvrdí Paštrka.

Pomohli stimuly
Nemecký investor získal od slovenskej vlády investičné stimuly v celkovej výške 15 miliónov eur. Premiér Robert Fica potvrdil, že ich budú čerpať vo forme daňových úľav a dotácií na nákup investičného majetku. Podľa šéfa rezortu hospodárstva Ľubomíra Jahnátka je príchod skupiny Mühlbauer dôkazom toho, že aj v čase hospodárskej krízy je Slovensko atraktívnou krajinou pre nové investície. Koncern Mühlbauer dosiahol vlani obrat 173 miliónov eur a momentálne zamestnáva viac ako dvetisíc pracovníkov pôsobiacich v 29 výrobných prevádzkach a technologických centrách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 08:11