StoryEditor

Medializácia SPP je ako Harry Potter, tvrdí Janiš

31.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Privatizácia 49-percentného podielu Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) bola podľa poslanca za SDKÚ-DS Stanislava Janiša výhodná. "Je zábavné sledovať snahu prezentovať ako zlyhanie predchádzajúcej vlády niečo, z čoho naša krajina tak úspešne profituje. Čudujem sa koalícii, že stále útočí na to, čo im prináša čoraz viac peňazí," povedal k správe o privatizácii SPP Janiš.
Predseda komisie pre energetiku Výboru Národnej rady pre hospodársku politiku poukázal na to, že od predaja minoritného balíka plynární stále rastie zisk spoločnosti, a tak aj príjmy do štátneho rozpočtu vo forme dividend. "Predseda vlády uvádza, že predaj SPP bol lúpežou storočia. No čo by to bola za lúpež, ak okradnutý má po lúpeží viac peňazí ako pred lúpežou," podotkol Janiš. Podľa neho scenár zverejnenia správy vládou o predaji SPP verejnosti a médiám sa dá prirovnať k uvedeniu Harryho Pottera na knižný trh, keďže správa bola po rokovaní vlády tajná, pričom v parlamente bola zverejnená v plnom znení. Podľa Správy o privatizácii SPP boli pri predaji minoritného balíka plynární porušené viaceré zákony a cena za 49 percent akcií bola pre Slovensko nízka. Minoritný 49-percentný podiel v SPP predala vláda Mikuláša Dzurindu v roku 2002 za 2,7 mld. USD konzorciu nemeckej spoločnosti E.ON, Ruhrgasu a francúzskeho Gaz de France, ruská firma Gazprom z konzorcia neskôr odstúpila.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 05:05