StoryEditor

Pomsta je sladká

27.08.2007, 00:00

To, že miesta na najvyšších postoch spoločností z času na čas menia osoby a obsadenie, je bežná vec. Niekedy sa však stáva, že manažér, ktorý z firmy odišiel nedobrovoľne, nastúpi u konkurenta a svojou prácou viac či menej úmyselne komplikuje život bývalému zamestnávateľovi.

Chrysler-Volkswagen a späť
Známym prípadom v automobilovom priemysle je nekompromisný manažér Wolfgang Bernhard. Dobré meno si urobil sanáciou Chrysleru, na ktorej spolupracoval so súčasných šéfom koncernu Daimler Dieterom Zetschem.
V roku 2004 po návrate z USA sa mal stať šéfom Mercedesu. Lenže tým, že otvorene hovoril o jeho sanácii, znepáčil sa vtedajšiemu šéfovi Jürgenovi Schremppovi a musel odísť. Mercedes však skutočne mal problémy s kvalitou, čo prináša pokles predaja a následné straty.
O Bernharda hneď prejaví záujem Volkswagen, kde sa v roku 2005 stáva šéfom značky VW s úlohou ozdraviť ju. Lenže koncom minulého roka predseda predstavenstva Bernd Pischetsrieder predčasne odchádza z funkcie a na jeho miesto nastupuje šéf Audi Martin Winterkorn.
Bernhard znovu odchádza a stáva sa poradcom finančného investora Cerberus pri prevzatí stratového Chrysleru. A jeho úspech pri sanácii môže poriadne strpčiť život VW, keďže Chrysler je podľa Financial Times Deutschland (FTD) jeho priamym konkurentom na kľúčovom americkom trhu.

Škriatok vracia úder
Sladkú pomstu si vychutnáva aj bývalý šéf filmových štúdií Walt Disney Studios Jeffrey Katzenberg. Podľa serveru reel.com Disney počas desaťročnej Katzenbergovej vlády zažil znovuzrodenie animovaného filmu s titulmi ako Falošná hra s králikom Rogerom, Malá morská víla, Kráska a zviera či Leví kráľ.
Keď ho v roku 1994 vyhodil vtedajší prezident štúdií Michael Eisner, ktorý ho nazýval škriatkom, Katzenberg sa spojil s režisérom Stevenom Spielbergom a s hudobným vydavateľom Davidom Geffenom a založili štúdio DreamWorks. Nasledovali hity Mravce, Princ egyptský a Shrek. Kým filmy Disneyho štúdií prepadali, prvý diel Shreka podľa FTD zarobil 267 miliónov dolárov, v prepočte 6,6 miliardy dolárov, a dokonca bol nominovaný na Zlatú palmu v Cannes.
Pomstu si vychutnal aj uvedením postavy zlého šťúpleho perfekcionistu Lorda Farquaadam, ktorý podľa expertov paroduje práve Eisnera.

Pomsta ako dedičstvo
O tom, ako dokážu znepríjemňovať život bývalí šéfovia, sa presvedčili hneď dvaja predsedovia Predstavenstva Deutsche Telekomu.
Prvým je Kai-Uwe Ricke. Jeho predchodca Ron Sommer uviedol akcie bývalého monopolu na burzu, no úspech trval krátko. Akcie v priebehu 18 mesiacov ujedli z trhovej kapitalizácie Telekomu 244 miliárd eur, v prepočte 8,2 bilióna korún a Sommer na nátlak vlády musel v roku 2002 odísť. No o niekoľko rokov sa vracia ako poradca najväčšieho akcionára Telekomu -- finančného investora Blackstone. Akcionár je veľmi nespokojný s vývojom kurzov a podľa zasvätených práve Blackstone stojí za predčasným odchodom Rickeho, píše FTD.
Ricke v polovici novembra 2006 odstúpil s okamžitou platnosťou aj preto, že členovia dozornej rady mu vytýkali polovičaté uplatňovanie úsporných programov. Jeho nástupcu Reného Obermanna naproti tomu považovali za dôslednejšieho.
Lenže Ricke podľa vzoru svojho predchodcu nastúpil ako poradca švédskej spoločnosti EQT, ktorá ho vymenovala za člena Dozornej rady káblového operátora Kabel BW. Ten je priamym konkurentom Telekomu, keďže ponúka internet, telefón a káblovú televíziu a svojou politikou výrazne znižuje ceny. A to Obermannovi robí problémy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:53