StoryEditor

Do Veľkej Británie ušiel ďalší ruský miliardár

03.04.2008, 00:00

Ruský miliardár Michail Guceriev, ktorý kedysi stál na čele ruskej súkromnej spoločnosti Russnefť, utiekol do Londýna pred ruským zatykačom za údajné daňové úniky. Informácie o jeho úteku poskytlo včera ruské ministerstvo vnútra. Hovorca britského veľvyslanectva sa k prípadu nevyjadril.
Guceriev, ktorého majetok sa odhaduje na 2,6 miliardy dolárov (54 miliárd Sk), obvinenie odmieta ako vykonštruované s cieľom lacného prevzatia svojej firmy konkurentom spriazneným s Kremľom. Niekdajší spojenec Kremľa sa do problémov s ruskými úradmi dostal začiatkom minulého roka, keď mu vyšetrovatelia prehľadali kancelárie za údajné daňové úniky. Jeho firma sa zaujímala aj o kúpu 49-percentného podielu Yukos Finance v Transpetrole.
"Máme správy, že Guceriev sa usadil v Británii a pravidelne odtiaľ cestuje do Azerbajdžanu," povedal Oleg Logunov z vyšetrovacieho odboru ministerstva vnútra. "Prostredníctvom Interpolu sa snažíme dosiahnuť jeho vydanie od britskej a azerbajdžanskej strany," dodal.
Británia už poskytla azyl inému prominentnému ruskému utečencovi, miliardárovi Borisovi Berezovskému (62), ktorý je jedným z najväčších nepriateľov odchádzajúceho prezidenta Vladimira Putina. Berezovskij, ktorý získal majetok skupovaním štátneho majetku počas chaotickej privatizácie za éry Borisa Jeľcina, z britského exilu vyzýval na revolúciu a zvrhnutie Putina. Jeho príklad neskôr nasledovali aj ďalší podnikatelia, ktorí sa zľakli najmä po likvidácii Jukosu, kedysi najväčšej ropnej firmy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 05:33