StoryEditor

Babiš u nás znova nakupoval

20.02.2008, 23:00
Impérium českého podnikateľa slovenského pôvodu Andreja Babiša sa opäť rozrástlo. Po sérii viacerých strategických investícií do slovenského agropotravinárskeho sektora a chemického priemyslu sa tentoraz zameral na biznis s obilím a kŕmnymi zmesami.

Jeho holding Agrofert Group oznámil, že uzavrel kontrakt na nákup majoritného balíka akcií slovenskej jednotky v oblasti poľnohospodárskeho zásobovania a nákupu - skupiny Belar. Prevod 88,3 percenta akcií ešte čaká na schválenie Protimonopolným úradom. Hodnotu transakcie zmluvné strany nezverejnili.
Základ Belaru tvorí zoskupenie viacerých bývalých podnikov poľnonákupu, ktoré pôsobia najmä na západnom a východnom Slovensku. Skupina sa do súčasnej podoby vyprofilovala začiatkom roku 2005, keď sa do jednej akciovky spojili firmy Belar - Dunaj Dunajská Streda, Belar - Novpol Veľké Ripňany a Belar - Záhoran Senica. Materská spoločnosť so sídlom v Dunajskej Strede vlastní tiež 100-percentné podiely vo firmách Tajba, Agrocommercium a Agrocass plus.
Prioritným biznisom Belaru je výroba kŕmnych zmesí, ako aj nákup, predaj a skladovanie obilia a ďalších rastlinných komodít. Svojim partnerom z agrosekotora tiež dodáva pesticídy a hnojivá. Práve na tento segment sa orientuje aj Duslo Šaľa, ktoré je tiež súčasťou Babišovho impéria.
"V minulom roku sme nakúpili 34 spoločností. Zároveň z nášho portfólia ubudlo 24 firiem, väčšinou formou fúzií," hodnotí vlaňajšiu akvizičnú bilanciu Andrej Babiš. Do konsolidovaného celku skupiny Agrofert patrí 171 českých a slovenských podnikov, predovšetkým z potravinárstva, poľnohospodárstva a chemického priemyslu. Podľa predbežných nekonsolidovaných výsledkov dosiahol Agrofert vlani tržby 111 miliárd českých korún a hrubý zisk 5 miliárd korún. Medziročný nárast tržieb o 10 percent vysvetľuje Babiš najmä nárastom cien jednotlivých komodít.
Skupina Belar má k dispozícii celkovú skladovaciu kapacitu 300-tisíc ton a vlani dosiahla nekonsolidované tržby 2,2 korún. V jej prevádzkach sa vyrobilo viac ako 100-tisíc ton kŕmnych zmesí. Súčasťou ich portfólia je aj nedávno otvorená fabrika na bielkovinové kŕmne doplnky a výživu zvierat v Lehniciach, do ktorej investovali približne 100 miliónov korún.
Agrofert si kúpou Belaru výrazne posilní aj svoju pozíciu na slovenskom trhu s hydinou. K jeho mäsokombinátom v Žiline, Topoľčanoch a Cíferi pribudnú firmy Agrocommercium a Agrocass plus, ktoré sa zaoberajú chovom jatočných kurčiat. Ročne dodajú na trh 1,5 milióna brojlerov. "Vstup Agrofertu do spoločnosti Belar je ďalším krokom pri budovaní silnej agropotravinárskej skupiny na Slovensku," dodáva hovorkyňa Agrofertu Jitka Adamčíková.
Babišova skupina je už v súčasnosti potravinárskym a poľnohospodárskym lídrom na českom a v niektorých segmentoch i na slovenskom trhu. Prostredníctvom spoločnosti Penam Slovakia ovláda napríklad mlynársko-pekárenské firmy PMD - Union Bratislava, Pekáreň Novohrad Lučenec, trnavský Danipek, ako aj Veľkopek Piešťany a ďalšie podniky. Vlani v lete do portfólia pribudol Strojpol Hlohovec, ktorý zabezpečuje import a servis agrotechniky značiek Case IH, CNH a Steyr.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 15:46