StoryEditor

Vyhľadávač ľudí

10.08.2007, 00:00

Na Zemi žije asi 6,6 miliardy ľudí a podľa prognóz OSN do roku 2025 ich bude osem miliárd a do polovice storočia dokonca 9,2 miliardy. To okrem iného znamená čoraz ťažšie hľadanie nových profesionálnych či súkromných kontaktov.
Problém chce riešiť kalifornská spoločnosť Spock.com, ktorej k vzniku pomohli investičné spoločnosti Clearstone Venture Partners a Opus Capital Ventures sumou osem miliónov dolárov, v prepočte 195,4 milióna korún.

Clintonová aj terorista
Spoluzakladateľ firmy Jay Bhatti tvrdí, že portál by mohol pomôcť spoločnostiam cielene vyhľadávať budúcich zamestnancov alebo podnikateľom nájsť nové kontrakty.
Podľa štýlu Google chce ešte tento mesiac spustiť bezplatný vyhľadávač, ktorý bude na tzv. sociálnych sieťach ako Xing, Myspace a Faceboook hľadať ľudí a informácie o nich. Ako informuje Financial Times Deutschland (FTD), vyhľadávač je zatiaľ na internete iba v beta verzii a podľa jeho prevádzkovateľa má zhruba sto miliónov registrovaných používateľov.
Stránka ponúka viacero možností. Ten, kto nemôže hľadať človeka podľa mena alebo e-mailovej adresy, môže výsledky hľadania obmedziť napríklad podľa pohlavia, veku či lokality.
Na úvodnej stránke portálu sa nachádza rebríček Top 10 v rubrikách ľudia, správy a kľúčové slová. V kolónke ľudia figuruje napríklad miliardár Kirk Kerkorian, britský premiér Gordon Brown, modelka Naomi Campbellová či bývalý šéf Siemensu Klaus Kleinfeld, v správach dominuje speváčka Mariah Carey, politička Hillary Clintonová a autorka Harryho Pottera Joanne K. Rowlingová. Medzi najpopulárnejšie kľúčové slová okrem "nositeľ Nobelovej ceny" a "neurobiológ" patria aj výrazy "terorista" alebo "popravený na elektrickom kresle".

Pozor na ochranu údajov
Nemecký server Xing nevidí v činnosti Spock.com žiadne problémy. "Spock.com získava informácie, ktoré sú k dispozícii na internete, tým sa pre našich členov nič nezmení," povedal pre FTD šéf Xingu Lars Hinrichs. Zároveň poukázal na to, že používatelia môžu sami rozhodnúť, ktoré údaje uvedú.
Citlivá je však jedna oblasť. Používateľ, ktorý chce do kolónky favoritov uviesť mená z vlastného adresára, musí na domovskej stránke Spock.com uviesť svoje e-mailové adresy a heslá. Tím Spocku sa pripojí a zosníma adresár. Hoci firma sľubuje, že nebude posielať spamy ani zverejňovať či predávať adresy a zachová dôverný charakter údajov, zanecháva to pachuť v ústach.
Je pochopiteľné, že portál pritiahol pozornosť ochrancov dát. Spoločnosť tvrdí, že každý používateľ môže kedykoľvek požiadať o vymazanie svojho profilu alebo o preverenie pôvodu osobných údajov. "Ten, kto zverejní heslá a e-mailové adresy, koná naivne," povedal pre FTD hovorca splnomocnenca pre ochranu dát. Upozornil, že ochrancovia dát sa neustále snažia ľuďom vštepiť opatrnosť pri nakladaní s osobnými údajmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 21:17