StoryEditor

Konkurencia Gazpromu rastie

16.03.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Nórsky energetický koncern Statoil sa stáva hlavným konkurentom ruského Gazpromu nielen v severnej a vo východnej Európe, ale aj v Zakaukazsku. Ruské internetové noviny Gazeta.ru uviedli, že pre domácich exportérov nosičov energie, najmä pre plynárov, sa začínajú ťažké časy.
Statoil má záujem investovať do sprístupnenia ložísk plynu v Azerbajdžane. Polia na nálezisku Šach-Deniz majú vydať prvý plyn v roku 2006. Jeho zásoby sa odhadujú na 700 miliárd kubických metrov, ale z nich by sa malo vyťažiť len 178 miliárd kubíkov. V prvom roku ťažby by mali polia dodať 8,4 mld. kubických metrov plynu.
Súčasťou realizácie tejto veľkej investičnej akcie je vybudovanie troch diaľkových plynovodov. Statoil podniká v Azerbajdžane od roku 1992 a do rozličných energetických projektov tam vložil 1,23 mld. USD (40,4 mld. Sk). Projekty, na ktorých sa zúčastňuje Statoil, predstavujú konkurenciu investičných zámerov ruských spoločností. Konkrétne ich plynovod Modrý prúd mal predstavovať alternatívu trasy plynovodu cez Ukrajinu a Gruzínsko. Mal dodávať plyn na Balkán. Turecko však fakticky zablokovalo Rusku rozvíjanie jeho južných odbytových trás. Napríklad vlani sa cez plynovod, ktorého ročná kapacita je 16 mld. kubických metrov plynu, do Turecka dopravili len dve miliardy kubíkov. Turecko informovalo, že má záujem o zníženie závislosti krajiny pri dodávke plynu od Ruska. Ani jedna z nových dohôd, ktoré turecká vláda uzavrela s dodávateľmi plynu, nepočíta s účasťou Gazpromu na dodávkach suroviny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 10:13