StoryEditor

Briti chcú získať Absolut

20.09.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Britský výrobca nápojov Diageo má záujem o švédsku továreň Vin & Sprit (V&S) na vodku Absolut. Jej hodnota je okolo 6 miliárd dolárov (v prepočte 145 miliárd Sk). Uviedol to včera generálny riaditeľ britského koncernu Paul Walsh. Podľa neho existuje aj riešenie, pokiaľ by sa objavili prekážky v prípade protimonopolného úradu. "O Absolut máme veľký záujem," povedal Walsh.
Pripomenul však, že celý potenciál značky bude Diageo poznať, až keď švédska strana uverejní kompletné finančné detaily. K obavám protimonopolných úradov sa vyjadril preto, že Diageo má v ponuke najpredávanejšiu svetovú značku Smirnoff a Absolut je svetovou
dvojkou.
Švédsko prisľúbilo, že výrobcu vodky Absolut predá. O 90 rokov starú spoločnosť Vin & Sprit majú popri Diagea záujem tiež Pernod Ricard, Fortune Brands a Bacardi.
Absolut patrí k najväčším svetovým značkám medzi alkoholickými nápojmi, ktorá zároveň vykazuje jeden z najrýchlejších rastov predaja. Jej výrobca sa považuje za klenot medzi aktívami, ktoré sa švédska vláda chystá privatizovať.
Walsh dodal, že Diageo zatiaľ nemá detailné finančné štúdie švédskej V&S k dispozícii. Manažér uviedol, že sa švédska strana spojí so všetkými predpokladanými záujemcami v októbri. Zastupovať ju bude americká investičná banka Morgan Stanley.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 17:54