StoryEditor

Čína potrestala nedbalosť

28.08.2007, 00:00

Čína sa stala synomymom nielen lacnej pracovnej sily, ale v posledných týždňoch sa dostala do povedomia ľudí ako symbol nekvalitných až nebezpečných výrobkov. Po sérii škandálov vláda oznámila tvrdé postihy.
Čínske úrady sa musia podľa denníka Die Welt postarať o väčšiu bezpečnosť nielen vývozných artiklov, ale aj v reštauráciách, jedálňach či na bitúnkoch, slovom všade tam, kde sa používajú potraviny a prostriedky proti škodcom. Podľa vyhlásení Pekingu zodpovední ponesú zodpovednosť za prípadné ďalšie nedostatky.
Problémov sa v krátkom čase nakopilo toľko, že Čína sa rozhodla dokázať, že to myslí vážne. Súd už odsúdil šéfa zodpovedného kontrolného úradu na smrť a popravil ho.
No situácia s nekvalitnými produktmi si vyžiadala aj ďalšiu obeť, tentoraz dobrovoľnú. Po tom, čo Mattel vyhlásil celosvetovú akciu výmeny nebezpečných hračiek, šéf jedného čínskeho výrobcu hračiek spáchal samovraždu. Čang Šu-hong z firmy Lida Toy Company sa v polovici augusta obesil vo svojej továrni v provincii Kuang-tung, píšu noviny Die Welt.
Ekonóm Andyho Sie si myslí, že práve tlak západných kupcov, aby čínskej podniky zachovali nízke ceny, je príčinou najnovšej série škandálov. Na to, aby firmy mohli aj pri nízkych cenách niečo zarobiť, uchýlili sa k nekvalitným materiálom.
Experti preto očakávajú, že renomé Číny ako lacnej fabriky pre celý svet sa končí. Lacná pracovná sila dve desaťročia pomáhala čínskemu exportu k celosvetovému úspechu a výrobcom v Európe a USA vyvolávala vrásky na čele.
"Ceny budú určite stúpať," tvrdí pre denník šéf konzultačnej spoločnosti Fiducia Jürgen Kracht. Čínske podniky zatiaľ nezvyšujú ceny zo strachu, aby neprišli o klientov. Lenže v krajine stúpajú mzdy. Podľa jednej čínskej štúdie platy pre 120 až 150 miliónov nevyučených sezónnych pracovníkov sa vlani zvýšili o 11,5 percenta po 6,5-percentnom náraste v roku 2005. Navyše Peking znížil odvody pre roľníkov, ktorí už nebudú ochotní ťažko pracovať v továrňach za minimálne mzdy.
Čínski manažéri si uvedomujú, že neustály cenový boj ich v dlhodobom horizonte zničí a zástupcovia západných koncernov musia počítať s ťažkými rokovaniami. Pozícia Číňanov ani zďaleka nie je slabá. Kracht upozorňuje, že do Číny sa presunulo množstvo kapacít zo Západu, ktorých doma nenahradil. Napríklad, Spojené štáty už nemajú vlastný textilný priemysel a talianski obuvníci vyrábajú len luxusný tovar, píšu Die Welt.
A vývoj sa nekončí. Šéfekonóm čínskeho zastúpenia Svetovej banky Bert Hofman pre denník uviedol, že časť čínskej produkcie, najmä výroby náročnej na ľudskú prácu (textil, obuv), sa presunie do krajín, ako je Vietnam alebo Indonézia. Čína sa naproti tomu začína orientovať na zložitejšie produkty, napríklad na plazmové obrazovky či strojárske výrobky.

Otrávené produkty
Máj 2006
-- V Paname zomrelo minimálne sto ľudí po požití sirupu proti kašľu, ktorý obsahoval dietylénglykol (používa sa pri výrobe farieb).
2007
Marec
-- v USA uhynulo 16 psov a mačiek, keďže potrava z Číny obsahovala jedovatú chemikáliu melamin, ktorá sa používa na výrobu lakov.
Máj
-- Dominikánska republika zakázala dve čínske značky zubnej pasty. Obáva sa, že obsahujú dietylénglykol.
Jún
-- USA sťahujú z obehu 450-tisíc pneumatík čínskeho výrobcu Hangzhou Zhongce Rubber. Pre chýbajúci gumový pás sa pneumatiky môžu pri vyšších rýchlostiach uvoľniť z kolesa.
August
-- začiatkom mesiaca Mattel sťahuje 1,5 milióna hračiek pre olovnatú farbu.
-- v polovici mesiaca sťahuje ďalších 18 miliónov pre olovnatú farbu a malé magnetky, ktoré môžu zhltnúť deti
- Toy "R" Us sťahuje niekoľko miliónov podbradníčkov pre olovnaté farby

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:01