StoryEditor

Kupujeme nepostavené byty

27.07.2007, 00:00
Slováci formálne bývajú skôr, ako sú ich byty postavené. Väčšina rozostavaných komplexov má už dnes svojich obyvateľov."Byty ponúkame zákazníkom už po začatí realizácie stavby.

V poslednom čase sa nám darí byty obsadiť na viac ako 90 percent ešte do kolaudácie," hovorí Ladislav Ďurian z marketingu zo spoločnosti Reding.
Niektorým developerským firmám sa darí získavať záujemcov už pri vizualizáciách projektov. Príkladom sú bratislavské Tri veže, z ktorých dve majú necelý rok pred dokončením všetky byty vypredané. "Z tretej veže je momentálne v predaji prvých 30 bytov, predaj bol spustený pred tromi týždňami a takmer 60 percent z nich je už takisto vypredaný. Vo všeobecnosti je v Bratislave situácia taká, že väčšina projektov je vypredaná pred dokončením stavby," hovorí projektový manažér firmy Lexxus Michal Pauer.
Boom výstavby a predaja bytov nie je len záležitosťou hlavného mesta, ale ostatné mestá v počte aj cene výrazne zaostávajú
Žilina hlási tento rok dokončenie 53 bytov. V predstihu je Trnava, kde novú strechu nad hlavou očakávajú koncom roka klienti v 112 bytoch. "Minulý rok bolo rozostavaných 293 bytových jednotiek. Za prvý polrok tohto roku bolo skolaudovaných 39 bytov v súkromnom vlastníctve," dodáva Mária Jančovičová zo Stavebného úradu mesta Nitra.

Bratislava je stále hladná
Dvanásť najväčších projektov, ktoré sa v súčasnosti realizujú na území Bratislavy, prinesie v najbližších dvoch rokoch okolo štyritisíc bytov. Tie, ktoré sú zatiaľ len vo forme investičného zámeru, ponúknu ďalších viac ako dvetisíc bytov. Obyvatelia Bratislavy tak budú mať v krátkom čase k dispozícii zhruba šesťtisíc nových bytov.
Akútny nedostatok bytov v hlavnom meste však ani takáto výstavbe nedokáže naplniť a ceny budú teda zrejme ešte niekoľko rokov pokračovať v raste. Hoci oficiálne údaje chýbajú, odhady magistrátu vyčísľujú počet ľudí v bratislavských podnájmoch rádovo na desaťtisíce.

Byty pribúdajú, ale ceny rastú
Bytová výstavba má svoj vrchol ešte pred sebou. Od roku 2001 totiž počet začatých bytov prevyšuje počet dokončených. Každý rok sa pritom súčet týchto ukazovateľov zvyšuje. Byty sa oplatí stavať najmä vďaka ich rastúcej cene. Kým pred štyrmi rokmi stál štvorcový meter v priemere 18 132 korún, vlani to bolo už 30 840 korún.
Cenová špirála je najbadateľnejšia v Bratislave a jej okolí. Byty sú tam nielenže najdrahšie, ale aj sa ich tam najviac stavia. Len v prvom štvrťroku v Bratislavskom kraji dokončili takmer 1 200 bytov, čiže zhruba tretinu na celom Slovensku. Za Bratislavským nasledujú Trnavský a Trenčiansky kraj.
Slováci postupne zanevierajú na malé byty. Rastúca schopnosť dovoliť si pohodlnejšie bývanie sa odráža vo veľkosti novopostavených bytov. Jednoznačne prevažujú štvor- a viacizbové, ktorých bolo vlani dokončených okolo 5 700. Na porovnanie - garsóniek, jedno- a dvojizbových bytov minulý rok pribudlo len 4 500. Menšie byty sa stávajú doménou drahej Bratislavy, kde je podľa developerov najväčší záujem o dvojizbové byty.

Bývanie pre bohatých
Bratislava zaznamenáva nárast nových bytov aj v polyfunkčných komplexoch v lukratívnych zónach. "Jednoznačne rastie aj záujem o nadštandardné bývanie. Rokovania s klientmi prebiehajú individuálne a ceny takýchto nehnuteľností sa pohybujú zhruba od 13 do 90 miliónov korún," tvrdí Maroš Sýkora, hovorca finančnej skupiny J&T, ktorej realitná divízia stavia a predáva byty v komplexe River Park na pravom brehu Dunaja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pre zväčšenie kliknite na obrázok 

01 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Svetielko v tme kapitálového trhu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 20:00