StoryEditor

Penta spojí mäsokombináty

01.04.2008, 00:00

Najväčšie slovenské mäsokombináty budú súčasťou stredoeurópskej siete. Vytvorí ju finančná skupina Penta, ktorá sa po akvizíciách na Slovensku obracia do susedných krajín. Pre HN tieto zámery potvrdil Eduard Maták z finančnej skupiny Penta, ktorá vlastní PM Zbrojníky a čaká na súhlas Protimonopolného úradu, aby pohltila aj Mecom Humenné a Hrádok Mäsokombinát. Tie dnes zamestnávajú tisícpäťsto pracovníkov a dosahujú tržby do piatich miliárd korún.
Penta má v pláne nakúpiť mäsokombináty aj v Česku a Maďarsku. Podniky zo všetkých troch krajín následne konsoliduje v skupine tak, aby si navzájom nekonkurovali rovnakými výrobkami, a rozbehne rokovania s potenciálnymi kupcami. Maták odhaduje, že do tejto fázy sa Penta dostane o tri roky. "Ani na Slovensku, ani v Česku a Maďarsku dnes nie je žiadny veľký zahraničný hráč," dodal.
Investičný apetít v našom regióne by mohli mať najväčší európski spracovatelia mäsa Smithfield či Danish Crown. Práve Dáni ešte vlani cez svoju divíziu Tulip Food Company rokovali o Mecome a Hrádku s ich vtedajším majiteľom Jánom Molnárom. Ten však nakoniec uprednostnil ponuku slovenskej finančnej skupiny.
Penta tvrdí, že po týchto akvizíciách už na Slovensku nebude chcieť prikúpiť žiadny ďalší mäsokombinát a teraz sa obzerá skôr u našich susedov. "Chceme, aby v každej z týchto krajín bola ťažiskovou vždy jedna veľká akvizícia. K nej pridružíme menšie, lokálne firmy," naznačil Maták s tým, že stredoeurópska sieť mäsokombinátov umožní využívať synergie v nákupe, logistike a špecializácii.
"Chceme byť tiež silným partnerom pri vyjednávaniach s veľkými obchodnými reťazcami," dodal Maták.
Mäsokombináty Penty sa orientujú na bravčové mäso. Mrazené časti zvierat nakupujú najmä v Holandsku, Dánsku a Maďarsku. Živé zvieratá dovážajú z Maďarska a nechávajú ich porážať na bitúnkoch na južnom Slovensku.
V tomto roku nastanú podľa Matáka pre výrobcov ťažké časy. "Zdražela pšenica a ďalšia dôležitá zložka krmiva -- kukurica -- je z polí vytláčaná energoplodinami. K tomuto rastu vstupov sa pridáva rast dopytu po bravčovom z Číny," vysvetľuje Maták. Predpokladá, že ceny bravčového sa v tomto roku zvýšia až o polovicu, pričom výrobcovia si nebudú môcť dovoliť, aby svoje rastúce vstupy premietli ihneď aj do cien pre odberateľov.
Penta si slovenský trh s bravčovým mäsom delí so skupinou veľkopodnikateľa Milana Fiľa Eco-Invest. Tá zastrešuje značku Tauris s tromi veľkými mäsokombinátmi v Rimavskej Sobote, Myjave a Spišskej Novej Vsi. Firma vlastní tiež prevádzky v Mojmírovciach (Tauris Nitria) a v Košiciach (Tauris Cassovia). V spoločnosti Tauris Nitria mal Tauris pôvodne 60 percent, ale vlani dokúpil aj zvyšných štyridsať.
Taurisu patrí aj 4,3-percentný podiel v hydinárskej farme vo Veľkom Lapáši pri Nitre. Na trhu s hydinovým mäsom však jednoznačne dominuje skupina Agrofert slovensko-českého finančníka Andreja Babiša. Agrofert u nás ovláda firmu Hyza Topoľčany, ktorá vznikla spojením troch najväčších hydinární v krajine.

Top hráči na trhu s mäsom
Penta --
vlastní PM Zbrojníky, stojí pred ovládnutím Mecomu a Hrádku
Eco-Invest -- zastrešuje značku Tauris s tromi veľkými mäsokombinátmi
Agrofert -- skúpil najväčšie hydinárne v krajine a spojil ich pod hlavičku Hyza Topoľčany

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 13:50