StoryEditor

Voda vynáša viac než zelenina

24.01.2008, 23:00

Kalifornským farmárom sa v poslednom období oplatí viac predávať čistú vodu než pestovať kukuricu, bavlnu, zeleninu či obilniny. Kalifornia je nedostatkom vody najhoršie postihnutým štátom a podľa stránky miestneho denníka The Herald sa tento stav nezmení ani v nasledujúcich rokoch. Farmári sa preto stále viac začínajú živiť predajom vody zo svojich zavlažovacích systémov smädným obyvateľom okolitých veľkých miest.
Ceny každoročne rastú
"Voda mi aspoň pomáha zarobiť, z úrody nemám nič," vysvetľuje "výmenu povolania" Bruce Rollen zo Sacramento Valley, ktorý je už treťou generáciou farmárov vo svojej rodine. Tohtoročná sezóna je celkovo jedna z najhorších na zásoby vody v Kalifornii a výsledkom sú jej prudko rastúce ceny. Podľa Rollena sa mu neoplatí pozberať úrodu, ktorú nechá vtákom, ale radšej bude predávať vodu na otvorenom trhu, kde môže získať až trojnásobok bežnej ceny.
Spojené štáty, podobne ako Austrália, ktorá má tiež dlhé roky skúsenosti s nedostatkom vody, už majú trh s vodou. Ako povedal Jack King z Kalifornského federálneho úradu pre farmárov, za ostatných desať rokov sa zvýšil záujem o nákup a predaj tejto komodity.
Zatiaľ čo guvernér Arnold Schwarzenegger a kalifornskí poslanci riešia, ako si s vodnou krízou poradiť, nedostatok tekutiny viedol najmä na juhu štátu k výraznému nárastu cien. Mnohí farmári v okolí mesta Bakersfield teraz čakajú, ktoré z pistáciovníkov a mandľovníkov vyklčovať a ktoré nechať. Najbolestivejšie zásahy boli zvlášť v oblasti okolo Los Angeles, ktorú zásobuje rieka Colorado. Tá má momentálne najnižšie zásoby vody za ostatných osem rokov. Miestne vodohospodárske podniky už upozornili, že aj v tomto roku pôjde voda opäť hore, tak ako v minulých rokoch, a to o 10 až 20 percent. Pritom za posledných osem (suchých) rokov sa ceny vody zvýšili už štvornásobne.
Obchod s dotovanou vodou
Zástupcovia juhokalifornského mesta Maywood už protestovali proti ďalšiemu zvyšovaniu cien za vodu, ktoré im znemožnia investovať do opravy a výmeny korodujúcich vodovodných potrubí. "Pre ceny vody nemôžme vymieňať potrubia, ktoré už prepúšťajú mangán do vody," povedal pre Herald starosta Felipe Aguirre. "Nech otočíte ktorýmkoľvek kohútikom v Maywoode, dostanete vodu, ktorá vyzerá ako ľadový čaj," posťažoval sa.
To zvyšuje dopyt po kvalitnejšej vode farmárov na severe štátu, najmä tých z okolia Sacramenta a San Joaquin Valley. Na tento účel založené firmy obchodujúce s vodou ako Glenn Colusa Irrigation District farmára Rollena tak poskytujú väčšie zisky ako poľnohospodárske plodiny.
Pre mnohé environmentálne skupiny však toto nie je dlhodobo únosné, a navyše je to aj neetické. "Títo farmári dostávajú od štátu vysoké dotácie na závlahovú vodu, ktorú však namiesto použitia na poli predávajú za omnoho vyššie ceny daňovým poplatníkom, čo im prispievajú na dotácie," kritizuje postup mnohých farmárov Renee Sharpová z neziskovej organizácie Environmental Working Group. Problém by sa podľa nej dal vyriešiť tým, že štát zruší dotácie farmárom, a to aj v čase sucha.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 21:49