StoryEditor

Aerolínie bojujú o miesto na slnku

07.07.2004, 00:00

Orientácia Západu východným smerom nie je nič nové ani pre leteckú dopravu. Vďaka liberalizácii dopravy v rámci rozširovania Európskej únie sa naplno rozprúdila hospodárska súťaž leteckých spoločností medzi starými a novými členskými štátmi. Letecká doprava bude profitovať okrem iného aj zo zlej cestnej a železničnej infraštruktúry vo východnej Európe.
Združenie európskych aerolínií AEA počíta už v tomto roku s 12-percentným zvýšením objemu leteckej dopravy v Európe. Podľa denníka Die Presse viac než 2 500 lietadiel členov AEA prepraví ročne vyše 300 miliónov cestujúcich. Generálny riaditeľ AEA Ulrich Schulte-Strathaus očakáva, že stará EÚ zaznamená vzostup prepravy o šesť percent, kým nová únia a budúce členské štáty až o 34 percent. V starých členských krajinách cestuje lietadlom aspoň raz ročne každý štvrtý obyvateľ, v nových a budúcich členoch každý dvadsiaty.
Úplné využitie tohto potenciálu si však vyžaduje rozsiahlu reštrukturalizáciu východoeurópskych aerolínií, ktoré síce disponujú modernými lietadlami, no musia sa prispôsobiť novým podmienkam. To znamená rozsiahle znižovanie nákladov.
Keďže renomované západné aerolínie majú tento bolestivý proces za sebou, vyvolali veľký tlak na menšie východoeurópske firmy. A tak, napríklad, slovinské Adria Airways v novembri minulého roka vstúpili do Star Alliance, na podobnom kroku pracujú aj Croatia Airlines. Ostatné spoločnosti, napríklad srbský JAT alebo Bulgaria Air, sa usilujú o partnerstvá.
Leteckú dopravu však netvoria iba spoločnosti. Výrazná regulácia obmedzuje možnosti v strednej a juhovýchodnej Európe, keďže komplikuje zvýšenie frekvencie letov, a dokonca existujú limity na predaj leteniek. Na využitie celého potenciálu tohto regiónu budú potrebné nielen investície do infraštruktúry, ale aj do kontroly vzdušného priestoru a letísk.
"Tento región je pre leteckú dopravu ,terra incognita', avšak s jedinečnými šancami do budúcnosti," dodáva Schulte-Strathaus.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 21:53