StoryEditor

Nemeckí oceliari budú mať vyššie platy

22.09.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia nemeckého zamestnávateľského združenia Stahl a odborového zväzu IG Metall sa dohodli o zvýšení miezd 85-tisíc pracovníkov odvetvia v severozápadnej časti krajiny. Mzdy oceliarov vzrastú o 3,8 percenta a dostanú aj jednorazový bonus 1 250 eur, v prepočte 46 820 korún.
Dohodou sa skončila hrozba veľkých štrajkov. Mzdová dohoda bude platiť do januára 2008. S podmienkami dohody sú spokojné obe strany. Predstaviteľ zamestnávateľov Helmut Koch povedal, že oceliarske podniky išli v dohode na hranicu svojich možností.
Predstavitelia zamestnancov a zamestnávateľov sa dohodli aj na opatreniach, ktorými by sa zabezpečili pracovné miesta vekovo starším oceliarom. Odbory sa obávajú, že predčasným odchodom starších pracovníkov z podnikov by sa stratil obrovský vedomostný kapitál. Vytvoria sa také podmienky, aby sa skúsenosti odborne zdatných oceliarov odovzdávali ich mladým nástupcom. Predstaviteľ odborov a ich hlavný vyjednávač Detlef Wetzel uviedol, že zmenený prístup zamestnávateľov k starším zamestnancom je reakciou na zmenený, zhoršený demografický vývoj v krajine.
Dohoda o mzdových tarifách sa zatiaľ nevzťahuje na oceliarov v nových nemeckých spolkových krajinách. Preto v Eisenhüttestadte prerušilo v stredu 1 200 zamestnancov prácu. Znalci však očakávajú dohodu podobnú tej zo severozápadného Nemecka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 01:14