StoryEditor

Rakúšanov podporil Východ

01.01.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Napriek nedostatku snehu boli hotely v celom Rakúsku v období medzi Vianocami a oslavami príchodu nového roka vyťažené. Do veľkej miery sa o to údajne pričinil rastúci prílev turistov zo strednej a z východnej Európy.
Najmä prevádzkovatelia štvor- a päťhviezdičkových hotelov hovorili o "senzačných" tržbách. Tieto zariadenia, ktoré poskytujú širokú škálu možností aktívneho odpočinku, sú na tom lepšie než napríklad hotely v susednom Švajčiarsku alebo Bavorsku, povedal pre rakúsky denník Der Standard expert na cestovný ruch Manfred Kohl.
Sneh údajne nie je pre hostí taký dôležitý a rast obratu by mali rakúske hotely zaznamenať aj oproti minulému roku. V celej alpskej republike je pritom jednoznačný rast prílevu turistov zo strednej a z východnej Európy, najmä z Ruskej federácie.
Snehové delá pracujú vo všetkých rakúskych strediskách na plné obrátky. Mnohé skiareály sa na pomery súvisiace pravdepodobne s klimatickými zmenami pripravili nákupom moderných technológií. Otázkou ostáva, ako sa rakúskym hotelom bude dariť po Novom roku. Na január totiž tunajšie hotely ponúkajú stále dostatok miest. Ak bude sneh ďalej padať len sporadicky, hrozí im odlev najmä domácej klientely.
Rakúšania pritom míňajú čoraz viac peňazí na zimné cestovanie, v tomto roku bol nárast šesťpercentný. Okrem tradičných destinácií, ako sú Kanárske ostrovy a Baleáry, sa Rakúšania v tomto roku na oslavy Vianoc a konca roka vydali najmä do Egypta, Dominikánskej republiky a na Maldivy. Okrem toho radi oslavujú príchod nového roka aj vo veľkých svetových metropolách ako Rím, Londýn, Paríž a New York.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 09:02