StoryEditor

Slovnaft potrebuje biozložky do palív

Rafinéria Slovnaft a firma Envien včera podpísali zmluvu o stavbe spoločného podniku v Leopoldove na výrobu biozložky Mero do nafty. Ich spoločný podnik Meroco, v ktorom bude mať rafinéria štvrtinový podiel, má mať ročnú kapacitu stotisíc ton biozložky. Z tohto objemu bude firma 60- až 70-tisíc ton dodávať priamo Slovnaftu.
Spoločnosť Envien patrí pod výrobcu liehu Slovenské liehovary a likérky. Táto firma nebude vyrábať len Mero, ale aj bioetanol. Jej dcérska firma Enviral už v Leopoldove stavia závod na výrobu bioetanolu. Mero sa pridáva do nafty a je vyrobené z olejnatých rastlín, bioetanol je prísadou do benzínu a vyrobiť sa dá z čohokoľvek, čo obsahuje cukor.
Kým prvý bioetanol opustí Leopoldov v prvom štvrťroku 2007, Slovnaft avizuje, že naftu s prísadou Mera uvedie na trh v polovici septembra a benzín s bioetanolom plánuje na Slovensku predávať približne od novembra.
Podľa vládou schváleného nariadenia by do konca tohto roka mali výrobcovia a predajcovia ponúkať v pohonných látkach určených na dopravné účely minimálne dve percentá biopalív. Dvojpercentná referenčná hodnota, vypočítaná z energetického obsahu celkového množstva pohonných látok uvedených na trh, by sa v roku 2010 mala podľa požiadaviek Európskej únie zvýšiť až na 5,75 percenta.
V súčasnosti 65 percent potreby Mera pokrýva Slovnaft z dovozu.
Prestavať liehovar na výrobcu Mera a bioetanolu nie je lacné. Enviral, ktorý chce vyrábať bioetanol, preinvestuje tri miliardy korún, a Envien spolu so Slovnaftom minú na investíciu do výroby Mera asi miliardu. Rafinérie Slovnaft a MOL v Bratislave a Budapešti nebudú odoberať z Leopoldova len Mero zo spoločného podniku s likérkami, ale aj bioetanol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:44