StoryEditor

Paríž si splní záväzky voči únii

10.06.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Predaj akcií spoločností France Télécom, Gaz de France (GDF) a Electricité de France (EDF) má priniesť francúzskemu štátu v tomto roku 15 až 20 mld. eur. Štát použije tieto prostriedky na zníženie dlhu a na rekapitalizáciu štátnych podnikov, informoval minister hospodárstva a financií Thierry Breton.
Breton, aby uistil Brusel o záväzkoch Paríža k EÚ, pripomenul, že vláda v meste na Seine urobí všetko pre dodržanie svojho sľubu: dostať v tomto roku verejný deficit pod hranicu 3 % hrubého domáceho produktu. Mnister to zdôraznil v časti, kde sa zmienil o akčnom pláne Francúzska pri znižovaní nezamestnanosti, na čo Paríž chce použiť 4,5 mld. eur.
Ministerstvo financií v tomto roku ráta s ekonomickým rastom 2 až 2,5 %, kým ekonómovia hovoria o raste 1,5 až 1,6 %.
Breton sa pozerá do budúceho roku s určitým optimizmom a nateraz pri úvahách o rozpočte na budúci rok sa pohybuje v otázke ekonomického rastu na úrovni 2 % a "niečo viac", keďže "perspektíva druhého polroku 2005 sa ukazuje dobrá", citoval denník La Tribune.
Tento internetový denník sa venoval uvedenej problematike v spojitosti s tým, že nový premiér Dominique de Villepin predniesol v stredu pred poslancami Národného zhromaždenia programové vyhlásenie vlády. Premiér do programového vyhlásenia zahrnul aj problematiku znižovania nezamestnanosti a vytvárania nových pracovných príležitostí.
La Tribune.fr včerajšie vystúpenia Bretona i ďalších ministrov komentoval slovami, že sa v médiách usilujú ubezpečiť Francúzov o dobrom úmysle vlády riešiť problémy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:23