StoryEditor

Google pripravuje službu internetového harddisku

08.03.2006, 23:00
Google plánuje v budúcnosti rozšíriť svoju ponuku o virtuálny pevný disk. Doteraz existovala služba GDrive, iba ako chýr. To, že nejde len o špekuláciu, potvrdila omylom zverejnená prezentácia.

Internetový vyhľadávač Google plánuje v budúcnosti rozšíriť svoju ponuku o sieťový ukladací priestor, čiže určitý druh virtuálneho pevného disku.
Doteraz existovala služba nazvaná GDrive, iba ako chýr. To, že nejde len o špekuláciu, vyšlo na svetlo sveta po tom, čo blogger Greg Linden zo Seattlu objavil prezentáciu vedenia s príslušnými komentármi. Podľa denníka Financial Times Deutschland spoločnosť túto prezentáciu zverejnila omylom, keď presne pred týždňom umiestnila na svojej stránke správu pre analytikov.
Google medzičasom odstránil zo svojej stránky omylom zverejnenú prezentáciu a hovorkyňa spoločnosti sa zatiaľ k záležitosti nevyjadrila. Potvrdila iba to, že prezentácia sa na internetovej stránke Google objavila omylom. "Neustále hľadáme nové možnosti rozširovať naše produkty a služby pre používateľov, ale v tomto čase sme nič neoznámili," cituje ju denník Die Welt.

Virtuálny hardisk
Ako informuje Spiegel Online, Google zatiaľ poskytuje aplikáciu MySearchHistory, ktorá ukladá všetky vyhľadávania klientov a tieto informácie sa každú sekundu ukladajú do neustále rastúcej databanky údajov o sieti a jej používateľoch. Okrem toho ponúka službu Google Desktop, ktorá umožňuje klientom na diaľku prehľadávať ich vlastný počítač. To je však možné iba s tými súbormi, ktoré sa ukladajú niekde na sieti.
A teraz prichádza akýsi druh virtuálneho pevného disku. "Vďaka neobmedzenému priestoru môžeme ukladať všetky užívateľské súbory vrátane e-mailov, internetových protokolov, obrázkov a podobne, a tieto dáta sprístupniť z ľubovoľného miesta (z každého prístroja, každej platformy atď.)," píše sa v inkriminovanej prezentácii.
To znie veľmi pekne a predovšetkým v časoch prudkého rozvoja mobilného pripojenia k informačným sieťam. Mobilné telefóny s kapacitou niekoľkých gigabytov, vreckové počítače, čoraz rýchlejšie a ľahšie notebooky, to všetko uľahčuje prístup k informáciám. No nie každý používateľ chce so sebou ťahať rokmi nahromadený dátový balast. Hoci na druhej strane nikto nikdy nevie, či náhodnej známosti na letisku v Mexico City nebude chcieť na počítači ukázať podarené snímky z babkiných narodenín.

Bezpečnosť údajov
A s tým môže pomôcť Google. No jeho projekt GDrive vyvoláva ochrancom práv spotrebiteľov vrásky na čele. Problém spočíva v bezpečnosti, pretože k osobným dátam klientov by mali ľahší prístup nielen hackeri, ale aj úrady. Napríklad americké ministerstvo spravodlivosti sa usiluje súdnou cestou prinútiť Google zverejniť rozsiahle informácie o tom, čo vlastne jeho klienti vyhľadávajú.
Riziko je v prípade GDrive oveľa väčšie. Vlády aj hackeri by vďaka nemu získali centrálny záchytný bod, ktorý by im poskytol komplexné alebo aspoň čiastočné informácie o obsahu pevných diskov súkromných počítačov.
Google pritom nie je jediný, pretože podobný internetový pevný disk poskytujú viaceré spoločnosti, napríklad xdrive.com alebo godaddy.com. Aj najväčší konkurent Google - vyhľadávač Yahoo! - ponúka na svojich serveroch firmy bezplatnú službu Briefcase (Poštová schránka), hoci priestor je obmedzený na 30 megabytov.
Podľa expertov rozhodujúcim faktorom na nedobrovoľnom zverejnení prezentácie je meno Google a cena. Ak by táto ponuka bola bezplatná, ako to platí pre väčšinu aplikácií Google, mohla by mať konkurencia problémy. Veď napríklad xdrive.com ponúka internetový pevný disk s kapacitou päť gigabytov za desať dolárov mesačne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:41