StoryEditor

Vyrobíme pol milióna áut

02.04.2007, 00:00
Slováci kupujú zhruba každé sté auto vyrobené na Slovensku. Všetky tri automobilky, ktoré majú u nás závody, hlásia, že drvivá väčšina vyrobených vozidiel smeruje na export.

Slováci kupujú zhruba každé sté auto vyrobené na Slovensku. Všetky tri automobilky, ktoré majú u nás závody, hlásia, že drvivá väčšina vyrobených vozidiel smeruje na export. Vlani z ich montážnych liniek zišlo 295 390 áut, z ktorých za hranice smerovalo vyše 290-tisíc.
V tomto roku by mali automobilky na Slovensku podľa šéfa Združenia automobilového priemyslu Jozefa Uhríka vyrobiť asi pol milióna áut, pričom v roku 2010 by ich produkcia mala vzrásť na osemstotisíc. Uhrík tvrdí, že vlani "bola hlavná ťarcha ešte na automobilke Volkswagen, ale dobre sa rozbehol aj PSA Peugeot Citroën". Tento rok k zvýšeniu výroby áut významne prispeje žilinská Kia Motors, ktorá rozbehla výrobu len v decembri.
Výroba áut u nás rastie rýchlejšie ako ich predaj. Vlani produkcia vzrástla zhruba o tretinu, no obchodníci predali len nepatrne viac vozidiel ako v roku 2005. V tomto roku sa výroba zvýši takmer o 70 percent, pričom predajcovia nepredpokladajú, že by odbyt výraznejšie poskočil.
V minulom roku u nás firmy podnikajúce v autopriemysle preinvestovali 61 miliárd korún, čo je medziročne viac o 52,5 percenta. "Počas najbližších dvoch rokov očakávame, čo sa týka investícií, naďalej zaujímavé čísla. Najmä vďaka dodávateľským firmám," doplnil Uhrík. Automobilový priemysel, ktorý zahŕňa výrobcov áut a súčiastok, u nás vlani zamestnával 66 875 ľudí, pričom v roku 2005 ich bolo 57 376. Uhrík predpokladá, že o tri roky už bude v odvetví pracovať okolo stotisíc ľudí.
Slovensko zatiaľ nemusí mať obavy z jednoznačnej orientácie hospodárstva na automobilový priemysel. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by sa odvetvie dostávalo do recesie. Na celom svete sa vlani vyrobilo 69 miliónov áut, čo bolo v medziročnom porovnaní viac o 4,3 percenta. Z toho 48,8 milióna vozidiel predstavovali osobné autá. "Prognóza vo výrobe automobilov je naďalej pozitívna, keď sa v roku 2010 očakáva, že sa na celom svete vyrobí 75,7 milióna áut," konštatoval Uhrík.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 00:24