StoryEditor

Ministerstvo chce od Dräxlmeiera ministerstvo vyššie platy pre ľudí

23.03.2006, 23:00

Nemecká firma Dräxlmaier, ktorá postaví v Rimavskej Sobote za vyše 600 miliónov korún závod a zamestná 1 200 ľudí, by mala dostať od štátu investičné stimuly za niekoľko sto miliónov korún. O ich presnej výške sa rokuje. Bude to závisieť od pridanej hodnoty či od výšky platov.
Minister hospodárstva Jirko Malchárek sľubuje, že návrh štátnej pomoci pre investorov sa na rokovanie vlády dostane do šiestich týždňov. Väčšina podpory pôjde do ľudských zdrojov a na daňové úľavy. Podľa Štefana Cifruša, primátora Rimavskej Soboty, mesto podporilo príchod investora 33 miliónmi.
Iveta Radičová, ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny, uviedla, že investorom navrhovaný katalóg miezd, ktorých priemer mal byť okolo dvanásťtisíc korún, nespĺňal predstavy rezortu. "Chceme, aby si ľudia zvýšili kvalifikáciu, ale aj dostali dobre zaplatenú prácu. O vyšších mzdách preto ďalej rokujeme," dodala.
"Sme ochotní o tejto otázke diskutovať," reagoval Jürgen Szeberínyi, konateľ spoločnosti Dräxlmaier. Radičová aj riaditeľ úradu práce Alexander Pataki však priznali, že nábor nových zamestnancov sprevádzajú problémy s nedostatkom kvalifikovaných ľudí najmä pre vyššie a stredné kádre. Dosiaľ sa podarilo obsadiť necelú polovicu ponúkaných miest.
Zamestnanie u nového investora môžu získať aj ľudia, ktorí odídu z rimavskosobotského cukrovaru. Ten plánuje do konca roka ukončiť výrobu a prepustiť vyše stovky, prevažne nekvalifikovaných pracovníkov, ktorým úrad práce a investor pomôžu s preškolením.
Podľa Szeberínyiho sa začne výstavba výrobnej haly začiatkom mája a samotná výroba v prvých mesiacoch budúceho roka. Závod bude produkovať elektrosystémy pre automobilky. V súčasnosti sa prví zamestnanci školia v Dunajskej Strede a koncom apríla sa začne skúšobná prevádza firmy v prenajatých priestoroch bývalej konzervárne v Rimavskej Sobote. Ešte tento rok by mohol Dräxlmaier zamestnať prvých päťsto ľudí, ostatných do konca roku 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 13:28