StoryEditor

Popradské letisko ovládnu mestá a župa

21.04.2006, 00:00

Letisko v Poprade sa dostane pod kontrolu Popradu, Vysokých Tatier a prešovskej župy. Tieto tri samosprávne celky budú vlastniť dve tretiny akcií letiska. Zvyšný tretinový podiel si ponechá štát prostredníctvom Fondu národného majetku. Samospráva dostane akcie letiska zadarmo.
Poslanci popradského mestského zastupiteľstva včera schválili bezodplatný prevod akcií na účet mesta. Podpisom zmluvy s FNM poslanci poverili primátora Antona Danka.
Popradská radnica získa prevodom pätnásť akcií, každú v nominálnej hodnote 10 miliónov korún. Podiel mesta v spoločnosti Letisko Poprad -- Tatry bude predstavovať 25,11 percenta. Rovnaký podiel získa v letisku aj Prešovský kraj. Mesto Vysoké Tatry bude mať v letisku 15,78-percentný podiel.
Mesto Poprad získa akcie na základe rozhodnutia ministerstva hospodárstva o privatizácii časti popradského letiska. Bezodplatný prevod sa týka 66-percentného podielu na základnom imaní spoločnosti na vyšší územný celok a mestá. Základné imanie spoločnosti predstavuje 597,4 milióna korún.
Primátor Danko ubezpečuje, že Poprad a ďalší akcionári sú pripravení aj na krytie strát spojených s prevádzkou. Letisku podľa primátora najviac pomôže, keď do Popradu budú lietať ďalšie pravidelné linky. V súčasnosti sa o tejto možnosti rokuje s ďalšími leteckými prepravcami. Mohli by pribudnúť pravidelné linky do Prahy, Bratislavy alebo Moskvy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 14:08