StoryEditor

Mattoni znovu získal Poděbradku

31.08.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Najväčší hráč na českom trhu s minerálkami Karlovarské minerální vody získal do svojho majetku späť Poděbradku. "Už máme 51 percent Poděbradky," uviedol majiteľ Mattoni, taliansky podnikateľ Antonio Pasquale.
Stalo sa tak ani nie tri mesiace po tom, čo český protimonopolný úrad zmenil svoj odmietavý názor na už raz uskutočnenú fúziu oboch minerálok a posvätil ju.
Pasqual potvrdil, že väčšinový podiel Poděbradky získal späť zhruba za 142 miliónov Kč, čo je v prepočte asi 190 miliónov Sk. To je rovnaká cena, za akú ju v roku 2004 predal rakúskej firme Raiffeisen Investment. Peniaze tam boli celý čas držané na viazanom účte. Mattoni mala s Raiffesen dohodu, že až do konca marca roku 2007 môže Poděbradku kúpiť späť za rovnakú cenu, a mala na ňu predkupné právo.
Karlovarské minerální vody získali Poděbradku už v roku 2002, ale protimonopolný úrad pod vedením Josefa Bednářa spojenie neschválil. Mattoni tak najprv v roku 2003 predala 49-percentný podiel v Poděbradke Jaroslavovi Pečenkovi a po uloženej pokute od úradu zvyšok rakúskej firme. Pečenka je stále spoločníkom a predsedom predstavenstva Poděbradky a k tomu, či aj on svoj podiel predá, sa v pondelok nechcel vyjadriť.
Pasquale získaním Poděbradky znova posilňuje svoje postavenie na českom trhu s balenými vodami. Tých sa za rok iba v obchodoch predá zhruba za šesť miliárd Kč.
Do ríše talianskej rodiny patria okrem Mattoni značky Dobrá voda, Magnezia, Aquila, tretinu vlastní i v Hanáckej kyselke. V minerálkach kontroluje už dnes zhruba 80 percent trhu. S Poděbradkou, ktorá má tržby zhruba jednu miliardu Kč, bude Pasquale silnejší hlavne v ochutených vodách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 14:51