StoryEditor

Skrachované strojárne majú vrátiť platy

11.04.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Zhruba 1 300 bývalým zamestnancom skrachovanej strojárskej firmy PPS Detva Holding svitla nádej na vyplatenie platov a odstupného. Na vrátenie zhruba 40 miliónov čakajú už päť rokov.
Veriteľský výbor včera odporučil konkurznému správcovi požiadať súd vykonávajúci dohľad nad konkurzom o súhlas s uspokojením pracovných nárokov bývalých zamestnancov a zároveň odporučil súdu tejto žiadosti vyhovieť. Veriteľský výbor tak akceptoval návrh uznesenia, ktorý predložili predstavitelia detvianskych strojárskych odborárov.
Vzhľadom na dohodu veriteľov odmietol informovať, ktorí veritelia uznesenie podporili. "Môžem len povedať, že z piatich členov výboru boli prítomní traja a uznesenie bolo schválené," povedal odborový predák v detvianskych strojárňach Stanislav Ľupták. Ešte v stredu 4. apríla informoval, že na základe rokovaní s riaditeľom Sociálnej poisťovne, ktorá predsedá veriteľskému výboru, verí, že Sociálna poisťovňa ich návrh podporí.
Podľa odborárov je možné pracovné nároky bývalých zamestnancov zákonne vyrovnať aj počas prebiehajúceho konkurzu, keďže ide o pohľadávky proti podstate. Ľupták pripomenul, že už v roku 2003 došlo počas konkurzného konania k čiastočnému uspokojeniu nárokov bývalých zamestnancov, a to vo výške 10 miliónov korún.
Za vyplatenie miezd a odstupného minulý štvrtok v Detve protestovalo takmer päťsto odborárov a bývalých zamestnancov PPS Detva Holding. Pripomenuli si tak piate výročie takzvaného hladového pochodu za tú istú požiadavku.
Správca konkurznej podstaty PPS Detva Holdingu má na účte 150 miliónov za predaj majetku firmy. Tie sú však zablokované pre neukončený súdny spor o majetok za vyše 1,4 miliardy, ktorý vedú správcovia konkurznej podstaty PPS Detva Holdingu a jej materskej firmy Podpolianske strojárne Detva.
Spor sa začal ešte v roku 2001 a bývalí zamestnanci sa obávajú, že sa neskončí ani o päť rokov. Odborári preto požadujú mimosúdnu dohodu v tomto spore, keďže najväčším veriteľom dcérskej aj materskej firmy je Sociálna poisťovňa.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:05