StoryEditor

SaarGummi stavia novú halu

25.10.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť SaarGummi Slovakia, ktorá vyrába tesniace systémy automobilových karosérií, začala stavať novú výrobnú haly v priemyselnom parku v Dolných Vesteniciach pri Prievidzi.
Investorom je nemecká nadnárodná spoločnosť SaarGummi Technologies, ktorá v Dolných Vesteniciach pôsobí približne dva roky. Do novej haly investuje takmer dvesto miliónov korún.
Firma podniká v dodávateľskej sieti automobilového priemyslu už dvanásť rokov. Medzičasom však dvakrát zmenila názov a štruktúru vlastníkov. Začínala ako ContiTech Vegum a neskôr ju prevzala spoločnosť Continental, ktorá však pred dvoma rokmi reštrukturalizovala svoj výrobný program a závod v Dolných Vesteniciach prevzala SaarGummi.
Nezmenil sa však predmet výroby. O jeho rozvoji svedčí, že z počiatočných 160 pracovníkov a dvestomiliónovým obchodným obratom vzrástla produkcia na takmer miliardu korún ročne a firma zamestnáva 650 ľudí.
Vyrábajú tesniace gumové profily pre automobilky skupiny Volkswagen, General Motors, Suzuki či Peugeot. Podľa inovácie automobilov musia úplne obnoviť výrobný program každých päť až šesť rokov.
V novej hale, ktorú chcú dať do užívania v lete budúceho roka, zabezpečia lepšiu vnútropodnikovú logistiku a sociálne podmienky pre zamestnancov. To firme umožní postupne zdvojnásobiť súčasnú produkciu. V súčasnosti totiž vyrábajú v nevyhovujúcich prenajatých priestoroch.
V priemyselnom parku fungujú tri firmy so zahraničnou účasťou, ktoré zamestnávajú viac ako dvetisíc ľudí z obce a jej okolia. Aj vďaka tomu je v Dolných Vesteniciach najnižšia miera nezamestnanosti na hornej Nitre, ktorá sa dostáva pod päťpercentnú hranicu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 10:55