StoryEditor

Arcelor odmietol ponuku

30.01.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Predstavenstvo európskej oceliarskej spoločnosti Arcelor odmietlo akvizičnú ponuku konkurenčnej skupiny Mittal Steel vo výške 18,6 miliardy eur. Manažment Arceloru zároveň vyzval akcionárov, aby sa zachovali rovnako. Mittal Steel v piatok podal zmiešanú ponuku vo forme hotovosti a vlastných akcií: za jednu akciu Arceloru ponúka jeho akcionárom 28,21 eura, čo predstavuje 27-percentnú prémiu nad štvrtkovým kurzom akcií.
Ponuka svetovej jednotky Mittal Steel na prevzatie dvojky Arceloru, ktorý minulý týždeň získal kanadskú oceliarsku firmu Dofasco, vyvolala na trhu očakávanie možnej výraznej konsolidácie hutníckeho sektora. V prípade úspešnej akvizície by vznikla gigantická spoločnosť s ročnou produkciou 100 miliónov ton ocele a ročným obratom vyše 69 miliárd dolárov. Nový koncern s trhovou kapitalizáciou 40 miliárd dolárov by bol trikrát taký veľký ako jeho najbližší konkurent, japonský Nippon Steel. Analytici predpokladajú, že svetové hutnícke spoločnosti by museli na novú situáciu v sektore reagovať vytváraním ďalších aliancií.
Arcelor vznikol v roku 2002 zlúčením francúzskeho Usinoru, španielskej Aceralie a luxemburského Arbed. Arcelor nie je výlučne francúzskou spoločnosťou, jeho akcie sa však obchodujú na parížskej burze a 30 percent zamestnancov, čiže približne 28 500 ľudí, sú Francúzi. Prípadné prevzatie Arceloru spoločnosťou Mittal Steel by mohlo vyústiť do masívneho prepúšťania vo Francúzsku. Proti fúzii sa vyslovila aj luxemburská vláda, ktorá kontroluje 5,62 percenta Arceloru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 21:40