StoryEditor

Mäsiari neprídu o ruský trh

20.12.2006, 23:00
Podniky, ktoré vyvážajú mäso a mäsové výrobky do Ruska, si môžu vydýchnuť. Rusko a Európska únia podpíšu dohodu o pokračovaní dovozu mäsa z únie do Ruska aj po Novom roku.

Podniky, ktoré vyvážajú mäso a mäsové výrobky do Ruska, si môžu vydýchnuť. Rusko a Európska únia podpíšu dohodu o pokračovaní dovozu mäsa z únie do Ruska aj po Novom roku. Na odvrátení hrozby embarga sa dohodli eurokomisár pre zdravie a ochranu spotrebiteľov Markos Kyprianou a ruský minister pôdohospodárstva Alexej Gordejev.
"Dohodli sme sa, že podpíšeme memorandum a od januára budú dodávky výrobkov z únie do Ruska, zdôrazňujem, že tých, ktoré boli schválené a pochádzajú od autorizovaných podnikov, pokračovať normálne," povedal Gordejev.

Dôležitý trh
Certifikáty na vývoz mäsa a mäsových výrobkov do Ruska majú tri závody Taurisu, mäsokombinát Mecom, jeho sesterský podnik Hrádok Mäsokombinát a firma PM Zbrojníky.
Všetci vývozcovia do Ruska museli prejsť certifikáciou ruských veterinárov, pretože Moskva neuznáva európske potravinárske normy. "Rusko je prístupné dovozu z jednotlivých krajín Európskej únie za podmienok, že je garantovaná nimi požadovaná kvalita a spoľahlivosť dodávky," vysvetľuje Eva Tomášová, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.
Ruský trh je síce pre našich spracovateľov zaujímavý, ale nie je dominantný. "V odbyte zatiaľ prevažuje produkcia pre domáci trh," približuje Tomášová. Tauris rozhodnutie ruskej strany víta. "Mrzela by nás strata ruského trhu. Každý obchodný partner je pre nás dôležitý," konštatuje Renata Vašová, hovorkyňa mäsokombinátu.

Obavy z nových krajín
V novembri Rusko pohrozilo, že od januára zakáže dovoz všetkých výrobkov živočíšneho pôvodu z únie, čo zdôvodnilo obavami v súvislosti s hygienickými štandardmi v budúcich členských štátoch - Bulharsku a Rumunsku.
"Hlavným cieľom je udržať neprerušený obchod medzi Ruskom a úniou, a myslím si, že sme to dosiahli," povedal Kyprianou. Podľa Gordejeva obe strany dospeli k dohode, ktorá zmiernila ruské obavy, že bulharské a rumunské mäso by sa mohlo dostať do Ruska cez ostatné krajiny únie.
"Uznávame fakt, že zakázané produkty neprídu cez tretie krajiny, ktoré sú súčasťou únie," dodal ruský minister. Európska komisia vo svojom vyhlásení doplnila, že "ústna dohoda zostáva predmetom finalizácie expertmi" a memorandum o porozumení strany podpíšu 18. januára.

O Poľsku inokedy
Oddelený obchodný spor medzi Ruskom a Poľskom, ktorý vyvolala Moskva zákazom dovozu poľského mäsa, Kyprianou komentoval slovami, že na diskusie v tejto veci bude príležitosť v budúcnosti.
Poľsko v reakcii na zákaz zablokovalo rozhovory o novej partnerskej dohode medzi Ruskom a úniou. Bulharsko aj Rumunsko v minulosti postihol mor ošípaných, únia však ubezpečila, že prijala nevyhnutné opatrenia na ochranu svojich členov, ako aj tretích krajín. Únia každoročne vyvezie do Ruska mäsové výrobky za 1,7 miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 05:54