StoryEditor

Hororová akvizícia

17.05.2007, 00:00
Kultové horory z britských štúdií Hammer Film Productions sa vrátia na filmové plátna. Štúdiá, ktoré vyrobili posledný hororový film v roku 1975, kúpil v týchto dňoch holandský producent a tvorca najväčšej reality show Big Brother, John de Mol.

Kultové horory z britských štúdií Hammer Film Productions sa vrátia na filmové plátna. Štúdiá, ktoré vyrobili posledný hororový film v roku 1975, kúpil v týchto dňoch holandský producent a tvorca najväčšej reality show Big Brother, John de Mol.
Podľa britskej BBC Molova spoločnosť súkromného kapitálu Cyrte Investments kúpila pred niekoľkými dňami firmu Hammer Film a s ňou aj práva na jej archív s približne 300 titulmi. Medzi nimi sú aj slávne horory Drakula, Frankenstein či Múmia. Práve britské štúdiá priniesli divákom v 50. rokoch minulého storočia ako prvé na svete túto hororovú klasiku a v 60. a 70. rokoch ju rozširovali o ďalšie diely. Okrem hororov vyrobili aj niekoľko filmov vedecko-fantastického žánru a komédií. Informácie o sume vedenie Cyrte Investments nezverejnilo, no ako povedal zdroj blízky dohode pre austrálsku ABC, je to "niekoľko miliónov dolárov".
Je to už druhá akvizícia firmy Hammer Film investormi súkromného kapitálu. Ešte vo februári 2000 ju kúpilo konzorcium, ktorého členom bol aj guru na reklamnom trhu a zberateľ umeleckých diel Charles Saatchi. No v jeho rukách spoločnosť žiadny film nevyrobila.
Oživenú firmu povedú bývalí predstavitelia firmy Liberty Global, ktorá je akcionárom viacerých významných spoločností na mediálnom trhu (Time Warner, News Corp. či Starz Entertainment), Simon Oakes a Marc Schipper. Práve Liberty podľa časopisu Variety stála za dohodou o akvizícii Hammer Film Productions. Do správnej rady novej firmy nastúpia aj Guy East a Nigel Sinclair z americkej mediálnej spoločnosti Spitfire Pictures, ktorí sa nechali počuť, že ročne plánujú vyrobiť dva až tri hororové filmy alebo trilery. Investovať by do nich chceli okolo 50 miliónov dolárov. Okrem toho si chcú získať aj novú generáciu milovníkov hororov, a to ponukou cez mobilné telefóny či internet.

Najslávnejšie filmy Hammer Film
Frankensteinova kliatba -- 1957
Drakula -- 1958
sci-fi seriál Quatermass -- 1958 -- 1959
Múmia -- 1959
Drakulove nevesty -- 1960
Kliatba vlkodlaka -- 1961
Medúza -- 1964
Rasputin, šialený mních -- 1966

Nevydržali tlak americkej konkurencie
Hammer Film Productions vznikli v 30. rokoch, no až 50. roky im priniesli svetovú slávu, keď ako prvý z klasických hororov vyrobila film o Frankensteinovi. Reputáciu firmy zvyšuje fakt, že svoj prvý hororový film vyrobila vo farbe. Keď Frankensteinova kliatba prišla v roku 1957 do kín, príjmy z predaja lístkov prekonali všetky dovtedajšie rekordy a výrobné náklady prevýšili 70-krát. Spomedzi ďalších filmov sa okrem už známych Múmie či Drakulu presadila aj Medúza podľa gréckej báje. Diváci pri vstupe do kina dostávali aj masky, ktoré ich mali ochrániť "aby neskameneli". Jedným z posledných filmov bol Rasputin, šialený mních, ktorý si popularitu vydobyl najmä v Spojených štátoch. Cez tieto horory sa vo svete preslávil herec Christopher Lee, ktorý hral vo všetkých z filmov. Úspešným titulom bol však popri hororových filmoch aj vedeckofantastický seriál Quatermass o vedcovi, ktorý zachraňoval ľudstvo pred inváziou z vesmíru. Firme sa darilo nielen pre kvalitné filmy, ale aj vďaka spolupráci s americkými štúdiami Warner Brothers. V 70. rokoch sa však trh s hororovými filmami nasýtil a navyše, nastúpila naň tvrdá americká konkurencia. Štúdiá obmedzili produkciu a v polovici 80. rokov ju ukončili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 15:13