StoryEditor

Do areálu skrachovaných

22.06.2006, 00:00

Výberové konanie na rekonštrukciu nevyužívaných priemyselných hál bývalých Podpolianskych strojární v Detve z eurofondov je v závere. Z deviatich ponúk sa do záverečného hodnotenia dostali tri slovenské a dve české firmy. Po stanovení poradia podal jeden z účastníkov tendra žiadosť o jeho zrušenie.
"Zamietli sme ju a teraz čakáme, či bude sťažovateľ akceptovať naše vysvetlenie alebo sa odvolá na Úrad pre verejné obstarávanie. Až potom môžeme uzavrieť zmluvu s víťazom a začnú sa práce na revitalizácii nevyužívaných pozemkov a hál," povedal viceprimátor Detvy Jozef Zaťko.
Nevyužívaný areál a haly si mesto prenajalo na pätnásť rokov od Asset Managementu, ktorý je ich vlastníkom. Rekonštrukcia priemyselnej zóny by sa mala začať o mesiac s termínom ukončenia vo februári 2008. Vyžiada si 232 miliónov korún, z toho takmer 221 miliónov získalo mesto zo štrukturálnych eurofondov.
V priemyselnej zóne budú pôsobiť minimálne štyri firmy -- PPS Group, jej dve dcéry PPS Final, PPS Vehicles a spoločnosť Vývoj Martin, ktoré boli zároveň aj účastníkmi projektu. Mesto už s nimi podpísalo zmluvy o prenájme zrekonštruovaných priestorov. Po ukončení projektu tieto spoločnosti preinvestujú do nových technológií ďalších 204 miliónov.
Na vyše 22-tisíc štvorcových metroch budú mať výrobné a kancelárske priestory a dovedna zamestnajú 538 ľudí. Podľa Zaťku je voľných ešte vyše tisíc štvorcových metrov výrobných plôch, o ktoré sa už zaujímajú ďalší investori.
Detva buduje však aj ďalší priemyselný park na dvanástich hektároch vlastných pozemkov medzi starou časťou mesta a sídliskom. "Do konca roka budú hotové inžinierske siete a rokujeme s investormi priamo aj prostredníctvom vládnej investičnej agentúry SARIO. Ešte nie je rozhodnuté, musia to však byť firmy s ekologickou a na dopravu nenáročnou výrobou. Detva nemá totiž obchvat a celá doprava je vedená cez mesto," vysvetlil.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:28