StoryEditor

Železnice pripravujú linky do Poľska

02.05.2006, 00:00

V euroregióne Beskydy sa pripravujú na prevádzkovanie vlakov medzi Slovenskom a Poľskom. Jazdiť majú z Martina cez Žilinu, Čadcu, Skalité a Zwardoň do Bielsko--Biala. Do projektu sa môže zapojiť aj Česko, ktoré ide rekonštruovať železničný koridor v úseku Ďetmarovice--Mosty u Jablunkova, kadiaľ budú jazdiť vlaky do Poľska.
Lídrom projektu Zastávka euroregión Beskydy je Nadácia za rozvoj mesta Bielsko--Biala v Sliezskom vojvodstve v Poľsku. "Naše a slovenské železnice musia v projekte zohľadniť technické i organizačné riešenia, pričom môžu využiť svoje kapacity a získajú aj nové technológie," povedal Leszek Wasiak z nadácie.
Podľa Karola Henzélyho zo Železničnej spoločnosti sa to dá vyriešiť v krátkom čase. V projekte sa môžu použiť ľahké vlakové jednotky, ktoré vyrábajú napríklad v ŽOS Vrútky. "Možno kúpiť aj iné vlakové jednotky, ktoré sa už používajú v niektorých západoeurópskych krajinách. Projekt stojí na peniazoch," dodal Henzély.
Podľa poľských predstaviteľov sa môžu použiť eurofondy. Kým v Poľsku ich môžu čerpať aj železnice, u nás len samospráva. Okrem Martina, Vrútok a Žiliny ďalšie mestá nechcú projekt financovať, pretože majú iné priority. Vlaky zo severného Slovenska do Poľska okrem turistov majú prepravovať aj ľudí do zamestnania. V euroregióne Beskydy sú už významné firmy ako Kia alebo Hyundai, ktoré potrebujú zamestnancov. V poľskom pohraničí je aj veľa malých a stredných firiem, ktoré budú s kórejskými automobilkami spolupracovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 02:05