StoryEditor

Mobily budú zabávať ešte viac

Svetový trh so zábavným softvérom do mobilných telefónov vzrastie do piatich rokoch približne dvojnásobne na vyše 38 miliárd dolárov (vyše 999 miliárd korún) a napríklad kategória hier si polepší až trikrát (na 7,23 miliardy dolárov). Podľa štúdie výskumnej spoločnosti Informa Telecoms & Media, ktorú zverejnila britská BBC, trhu bude síce ďalej dominovať kategória hudba, ako napríklad zvonenia, no najväčší skok sa očakáva od TV služieb.

Svetový trh so zábavným softvérom do mobilných telefónov vzrastie do piatich rokoch približne dvojnásobne z terajších 18,8 miliardy na vyše 38 miliárd dolárov (vyše 999 miliárd korún) a napríklad kategória hier si polepší až trikrát (na 7,23 miliardy dolárov).
Podľa štúdie výskumnej spoločnosti Informa Telecoms & Media, ktorú zverejnila britská BBC, trhu bude síce ďalej dominovať kategória hudba, ako napríklad zvonenia, no najväčší skok sa očakáva od TV služieb. Najmä veľké koncerty a iné mega akcie by mali podporiť túto kategóriu. S tým počíta aj viacero veľkých operátorov, medzi nimi Vivendi či Vodafone. Ako informovala stránka stuff, druhá menovaná svojim zákazníkom umožní od februára budúceho roka priame televízne prenosy a iné programy z balíka ôsmich staníc ako CNN, Discovery, Cartoon Networks, Sky Sport či MTV.
Nezaujímavé pozadie
Zatiaľ čo v súčasnosti sa na tržbách najviac podieľajú hudba a obrazová kategória (až 64 percent), v roku 2011 ich spoločný podiel klesne. Spôsobí to pokles záujmu o obrazové položky ako pozadia, avatary (virtuálne online postavy) a iné. Tieto začnú podľa štúdie Informy v budúcich rokoch strácať, keďže zákazníci postupne prechádzajú na modernejšie mobilné telefóny s väčším počtom položiek zábavného softvéru, od trojrozmerných hier cez sťahovanie filmov až po prehrávanie hudby najvyššej kvality. Lepšie roky čakajú aj ďalšie kategórie ako hazardné hry (viac než trojnásobný rast) a ponuka pre dospelých (dvojnásobný rast).
Trh hier ťahajú ženy
Výrazne svoj podiel na trhu zvýšia hry spolu s videom. Spoločný podiel týchto dvoch kategórií, ktorý za rok 2006 bude predstavovať jednu štvrtinu, vzrastie do roku 2011 na takmer polovicu. Tu sa na raste budú podieľať najmä ženy. Podľa BBC, ktorá citovala výsledky štúdie americkej firmy Telephia, ženy sa na predaji hier do mobilných telefónov podieľajú až dvomi tretinami. Muži dominujú skôr trhu s hrami na internete. Najúspešnejšími kategóriami hier sú puzzles a stratégie ako Tetris či Tetris Deluxe.

Hry pre mobily budú aj zo Slovenska
Na zábavnom softvéri sa začína podieľať aj Slovensko. Prispela k tomu v Košiciach otvorená nová pobočka francúzskej firmy Zenops, ktorá sa venuje výskumu a vývoju aplikácií pre mobilné telefóny. Zenops je hlavným dodávateľom programovacích platforiem pre zábavný softvér do mobilných telefónov renomovaných producentov, ako sú Sony Ericsson, Motorola a Samsung. Francúzi chcú v Košiciach preinvestovať takmer 150 miliónov korún a do v priebehu roka 2008 by chceli zamestnávať asi 50 ľudí, no ťažko sa im hľadajú kvalitní odborníci. Momentálne zamestnávajú iba 12 ľudí. Centrum v Košiciach ukončilo vývoj a testovanie štyroch herných produktov. V súčasnosti sa posudzujú v centrále v Paríži a na trh sa dostanú začiatkom budúceho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:56