StoryEditor

Z General Motors dobrovoľne odíde 35-tisíc ľudí

28.06.2006, 00:00

Z americkej automobilky General Motors sa 35-tisíc zamestnancov rozhodlo prijať ponuku na dobrovoľný odchod, či už do predčasného dôchodku alebo so štedrým odstupným. Ide asi o tretinu zamestnancov firmy, informovala spoločnosť. Ďalších 12 600 ľudí odíde do predčasného dôchodku z bývalej divízie GM, spoločnosti Delphi, napísala CNN. Vďaka prekvapujúcemu rozhodnutiu zamestnancov nebude musieť GM pristúpiť k nákladnému zastaveniu výroby v Delphi, uviedla agentúra Reuters.
"Počas predchádzajúcich niekoľkých mesiacov sa nám podarilo dosiahnuť veľký pokrok smerom k oživeniu profitability automobilky. Vysoký počet záujemcov o dobrovoľný odchod je však pre nás veľkým prekvapením," povedal šéf spoločnosti Rick Wagoner.
Posledným termínom, dokedy sa mohli zamestnanci rozhodnúť o svojom dobrovoľnom odchode, bol piatok. Každý z nich však dostal ešte týždeň na zmenu svojho rozhodnutia.
Wagoner ďalej spresnil, že celkovo 30 400 zamestnancov odíde do predčasného dôchodku, ostávajúcich 4 600 sa rozhodlo dobrovoľne odísť za odstupné. Zamestnanci odídu zo spoločnosti postupne do konca tohto roka. GM ponúkol odstupné vo výške 140-tisíc dolárov pre tých, ktorý v automobilke odrobili minimálne desať rokov, pre ostatných s nižším počtom odrobených rokov ponúkla spoločnosť odstupné 70-tisíc dolárov. Odchod do predčasného dôchodku ponúkla firma tým zamestnancom, ktorí pracovali v spoločnosti minimálne 26 rokov. Za normálnych okolností odchádzajú zamestnanci do dôchodku vo veku 65 rokov alebo po odpracovaní 30 rokov. Zamestnanci spoločnosti Delphi dostali podobnú ponuku.
Predčasným odchodom do dôchodku sa GM podarí znížiť nákladné výhody najmä na starnúcich zamestnancov. V minulom roku opustilo spoločnosť asi deväťtisíc ľudí, z toho okolo 6 500 odišlo do dôchodku. Ďalším odchodom ľudí sa firme podarí v skoršom termíne, než si pôvodne stanovila, splniť plán zníženia zamestnancov o 30-tisíc, a to už v januári 2007. To znamená o dva roky skôr, upozornil Wagoner. Navyše najväčšej automobilke na svete sa aj vďaka tomu podarí už v roku 2006 znížiť štrukturálne náklady o päť miliárd dolárov.
Dobrovoľný odchod zamestnancov je súčasťou rozsiahlej reštrukturalizácie GM po dosiahnutí straty vo výške 10,5 miliardy dolárov v minulom roku.
Pre neočakávane vysoký počet odchádzajúcich zamestnancov obe spoločnosti, GM aj Delphi, budú musieť do niektorých závodov povolať naspäť niektorých prepustených zamestnancov, stiahnuť ľudí z iných tovární a prijať sezónnych zamestnancov.
Tieto kroky sú nevyhnutné na bezproblémový chod našich závodov vo všetkých lokalitách, uviedlo vedenie GM. Doteraz muselo z firmy odísť deväťtisíc ľudí.
Hromadný odchod zamestnancov môže obom spoločnostiam v prvej fáze spôsobiť menšie problémy, z dlhodobého hľadiska to však bude veľmi prospešné pre obe, povedal bývalý šéf American Motors Corp. Gerald Meyers.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 10:44