StoryEditor

Hi-Technology prinesie Košiciam sofistikovanú výrobu

24.05.2007, 00:00

Metropolu východu si za miesto svojej prvej zahraničnej investície vybrala britská firma Hi-Technology Group. Špecialista na veľmi presné priame vstrekovanie plastov pre potreby medicíny, lodiarstva, kozmického i obranného priemyslu investuje do zriadenia novej prevádzky v Košiciach okolo 25 miliónov korún a zamestná asi 150 ľudí.
Výrobu plánuje rozbehnúť v auguste po rekonštrukcii areálu v južnej časti Košíc, ktorý získala do dlhodobého prenájmu od firmy Real Estate Bratislava. Pôjde o produkciu s vysokou pridanou hodnotou na špičkových technológiách. Firma preto potrebuje vzdelaných a kreatívnych mladých ľudí, ktorým sľubuje nadštandardné odmeňovanie.
"Chceme, aby sa tí, čo odišli za lepším ohodnotením a profesionálnym uplatnením, vrátili, pretože tie možnosti sa im už otvárajú aj doma," uviedla Mária Grochová, konateľka firmy IQ Servis, ktorá zabezpečuje pre Hi-Technology nábor pracovných síl. Podľa nej už investori prichádzajúci na východ Slovenska pociťujú akútny nedostatok vhodných ľudí. Čoraz viac preto rozširujú spoluprácu s miestnymi univerzitami, a to nielen technického, ale aj ekonomického zamerania.
"Po dlhom hľadaní vhodného miesta sme si vybrali Košice. Majú ekonomickú stabilitu, dobrú polohu a dostupnú, vysoko kvalifikovanú pracovnú silu," zdôvodnil investíciu Richard Brown, výrobný riaditeľ skupiny. Príchodu Britov aktívne asistovalo Centrum ekonomického rozvoja U.S. Steel Košice.
Ako zdôraznil Brown, investícia neznamená prenesenie výroby kvôli ekonomike firmy, ale rozšírenie jej výrobného portfólia. Spoločnosť má v domovskej krajine zavedený dobre fungujúci technický model prípravy produkcie, ktorý by časom chcela vybudovať aj na Slovensku.
Celá skupina dosahuje ročný obrat okolo päť a pol miliardy korún a do piatich rokov plánuje v Košiciach vyprodukovať aspoň polovicu z tejto hodnoty. Výrobky exportuje do celej Európy, ale aj do USA, Číny, Japonska a Malajzie. Spoločnosť zatiaľ nepožiadala o investičné stimuly, ale po udomácnení a náraste produkcie túto možnosť nevylúčila.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:21