StoryEditor

Radko Pavlovec: Radšej Bohunice ako Mochovce

22.03.2007, 23:00

Taliansky Enel chce dostavať tretí a štvrtý blok jadrovej elektrárne v Mochovciach. Čo vy na to?
- Je to veľmi zlý a nebezpečný nápad, pretože bloky, ktoré tam chcú takzvane dostavať, sú morálne a technicky zastarané. Je to technológia zo 70. rokov minulého storočia. Nemajú ani pevnú obálku, majú len náhradné riešenie, o ktorého funkčnosti sa veľmi pochybuje. Dokonca som počul, že túto stavbu chcú presadiť podľa stavebného povolenia z obdobia ešte pred rokom 1989, a to tiež považujem za prejav právnej katastrofy už v Európskej únii.

Obnoviť chceme aj odstavenú elektráreň V1 v Jaslovských Bohuniciach...
- Počul som o tom, ale ešte som nevidel nejaký presný zámer, o aké bloky by malo ísť. Je jasné, že rozhodnutie o skladbe zdrojov je vecou Slovenska. Ak tie elektrárne budú zodpovedať najmodernejšiemu stavu techniky, tak proti tomu ťažko bude môcť niektorá susedná krajina niečo podnikať.

Takže radšej postavenie novej V1-ky v Bohuniciach ako dostavba v Mochovciach?
- Niektoré reaktory v Mochovciach sú niečo iné. Sú naozaj také zastarané, že bezpečnostné výhrady sú pri nich namieste. Druhá je otázka nákladov. Riziko v konečnom dôsledku ponesie prevádzkovateľ.

Viete si predstaviť, že by trebárs rakúsky vládny kabinet mohol podniknúť nejaké kroky proti týmto plánom?
- Pokiaľ ide o dostavbu starých blokov v Mochovciach, nejaké právne možnosti iste budú, ako s tým naložiť z dôvodov jadrovej bezpečnosti . Pokiaľ ide o úplne nové bloky, ktoré by mali vzniknúť v Bohuniciach, tak tie by iste vznikli štandardným spôsobom s novým stavebným povolením v rámci medzinárodného procesu, do ktorého by sa Rakúsko určite zapojilo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 08:14