StoryEditor

Millhouse chce kúpiť Kommersant, za všetkým je vraj Kremeľ

08.06.2006, 00:00
Roman Abramovič má záujem o ruský nezávislý denník. Niektoré zdroje sú však presvedčené, že obchod je len zásterka. A o získanie vplyvu v novinách sa usiluje najmä ruská vláda.

Kommersant, najväčší kritik Kremľa, si až doteraz dokázal udržať svoju nezávislosť v krajine, kde sa stále zvyšuje počet denníkov podliehajúcich kontrole spoločnostiam lojálnym s ruskou vládou, napísal Media Guardian s odvolaním sa na správy z Moskvy.
Podľa internetovej stránky The MoscowTimes sa v mediálnych kruhoch objavili správy, že kupcom denníka je ruská investičná spoločnosť Millhouse, ktorú Roman Abramovič založil len nedávno. Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že Kommersant už je údajne v rukách Abramoviča.
Obchodný riaditeľ vydavateľstva ruského denníka Pavel Filenkov uviedol, že o obchode sa so spoločnosťou Millhouse "pravdepodobne" rokovalo, "ale keďže som nebol prítomný, nemôžem sa k veci bližšie vyjadriť".
Jevgenija Albatsová v politickej diskusii v rádiu Echo Moskvy v utorok uviedla, že získala informácie o od dvoch "absolútne spoľahlivých" zdrojov, že Millhosue uzatvoril dohodu o kúpe Kommersantu za 120 miliónov dolárov už minulý týždeň. Svoje zdroje odmietla prezradiť.
Filenko všetky informácie o predaji poprel a sumu 120 miliónov dolárov označil za "urážlivú".

Za kúpou Kommersantu stojí Kremeľ
Ešte v apríli ruský denník Vedomosti napísal, že majiteľ Kommersantu Badri Patarkacišvili uvažuje o predaji denníka za 350 miliónov dolárov. Boris Berezovskij predal svoj podiel v denníku svojmu obchodnému partnerovi Patarkacišviliovi začiatkom tohto roka, aby, ako uviedol, ochránil denník pred tlakmi Kremľa. Ak však Abramovič naozaj kúpi alebo už kúpil Kommersant, nezávislý denník by sa dostal do rúk človeka lojálneho Kremľu.
Berezovskij údajne nemá o predaji žiadne informácie. Hovorca Millhouse John Mann sa k otázkam o predaji odmietol vyjadriť.
"Ak Abramovič kúpi Kommersant, tento jeho krok nebude mať nič spoločné s podnikaním," uviedla mediálna analytička Anna Kačkajeva. Predaj Kommersantu len odzrkadľuje snahy Kremľa získať kontrolu aj nad printovými médiami v krajine po tom, čo sa mu podarilo získať kontrolu nad štátnou televíziou. "Všetky televízne kanály dnes kontroluje Kremeľ, tak prečo by vláda nemala záujem získať kontrolu aj nad najvplyvnejšími mienkotvornými denníkmi v krajine?" pýta sa Kačkajevová.
Jej obavy potvrdil aj šéf kontrolného úradu slobody prejavu AlexeiSimonov. "Kommersant je ziskový denník. Existujú preto len dva dôvody na jeho predaj: kupca má záujem ho zlepšiť alebo chce kontrolovať jeho obsah," povedal Simonov. "Neviem si predstaviť, ako by mohol Abramovič zlepšiť noviny, a aj preto som presvedčený, že prikročí k zmene ich smerovania," dodal.

Sloboda prejavu len cez internet?
Predaj Kommersantu by bol tragédiou pre slobodnú tlač v Rusku, upozornil Oleg Panfilov, šéf Centra žurnalistiky. "Abramovičov kapitál je prepojený na Kremeľ, a preto by Kommersant musel od základov zmeniť politiku písania, tak, ako to urobil denník Izvestija. A ak Abramovič už denník kúpil, celý obchod pravdepodobne inicioval ako prvý Kremeľ, ktorý chce získať úplnú kontrolu na médiami ešte pred prezidentskými voľbami v roku 2008.
"Po printových médiách bude slobodný prejav možný už len cez internet. Obávam sa však, že do dvoch rokov sa Kremľu podarí aj túto formu komunikácie dostať pod kontrolu," upozornil Panfilov.
Predaj Kommersantu spoločnosti Millhouse by bol už v poradí druhým predajom z ostávajúceho majetku patriaceho do Berezovského mediálneho impéria jeho bývalému partnerovi Abramovičovi.
Vlani v júli Berezovskij pohrozil, že zažaluje Abramoviča, ktorý ho údajne v rokoch 2000 až 2003 donútil predať podiely v televízii ORT, Sibnefti a spoločnosti Russian Aluminum za smiešnu cenu. Berezovskij odišiel z Ruska do Veľkej Británie v novembri 2000, kde získal politický azyl.
Millhouse, ktorý oficiálne vznikol v apríli, nesie meno po londýnskej súkromnej spoločnosti Millhouse Capital, ktorú vlastní Abramovič a bývalí výkonní predstavitelia Sibnefti.
Abramovič, majiteľ anglického futbalového klubu Chelsea, si aj v tomto roku udržal svoju pozíciu najbohatšieho Rusa a v zozname najbohatších ľudí na svete časopisu Forbes poskočil o desať miest smerom nahor. Jeho majetok sa dnes odhaduje na 18,2 miliardy dolárov, pričom ešte v minulom roku bola jeho hodnota "len" 13,3 miliardy dolárov.
Millhouse Capital predal vlani 72,6-percentný podiel Sibnefti ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom za 13 miliárd dolárov. Bývalí partneri Abramovič a Berezovskij kúpili Sibnefť pred desiatimi rokmi za 100 miliónov dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 23:24