StoryEditor

Fúzia OMV a Verbund je zrušená

25.05.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Rakúske energetické spoločnosti OMV a Verbund sa nespoja, ich plánované zlúčenie narazilo na politický odpor. Ako informovali predstavitelia firmy OMV, rakúsky minister hospodárstva Martin Bartenstein a minister financií Karl-Heinz Grasser, dohoda o zlúčení by bola platná iba v prípade, ak by parlament dvojtretinovou väčšinou odhlasoval zákon, ktorý by umožnil znížiť štátny podiel vo Verbunde pod súčasných 51 percent.
Opoziční sociálni demokrati, ktorých podpora na schválenie návrhu nového zákona bola nevyhnutná, však nesúhlasili s tým, aby Rakúsko stratilo kontrolu nad Verbundom, najmä nad jeho hydroelektrárňami. "Dospeli sme k záveru, že tu nie je politická vôľa na to, aby tento projekt mohol pokračovať," vyhlásil Bartenstein.
Zmluvu o prevzatí najväčšej elektrárenskej skupiny v krajine Verbund ropnou a plynárenskou skupinou OMV podpísali predstavitelia oboch spoločností už 10. mája tohto roka. Podľa pôvodného plánu mal OMV zaplatiť za Verbund približne 13 miliárd eur, v prepočte zhruba 490 miliárd korún. Malo ísť o najväčšiu akvizíciu v rakúskych dejinách, keďže by z nej vznikla spoločnosť s trhovou hodnotou približne 29 miliárd eur.
Plán na zlúčenie však kritizovali mnohí analytici, podľa ktorých by synergické efekty boli príliš malé. Akcie OMV od zverejnenia akvizičných rozhovorov medzi oboma spoločnosťami klesli až o 24 percent. "Bravo! Je to veľmi dobrá správa," zareagoval na zrušenie transakcie analytik CA IB Alfred Reisenberger.
OMV je najväčšia rakúska spoločnosť a významný hráč na európskom energetickom trhu. V prvom štvrťroku firma zvýšila tržby medziročne o 36 percent na 4,3 miliardy eur a jej čistý kvartálny zisk stúpol o 24 percent na 318,9 milióna eur. Na Slovensku pôsobí spoločnosť OMV od roku 1991 prostredníctvom pobočky OMV Slovensko.
Verbund vlastní niekoľko vodných elektrární na rieke Dunaj a alpské priehrady, vďaka čomu je významným európskym exportérom elektrickej energie. Za rok 2005 spoločnosť zvýšila tržby o 24 percent na 2,506 miliardy eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 18:05