StoryEditor

Ťažba ropy v Severnom mori rastie

03.11.2005, 23:00
Pesimistické predpovede vždy nevyjdú. Platí to aj o kuvičích hlasoch, týkajúcich sa kapacity nálezísk ropy a plynu v Severnom mori. V rozpore s prognózami z posledných rokov, podľa ktorých sa tunajšie zásoby mali už vyčerpávať, celková produkcia ropy teraz v tejto oblasti dokonca mierne vzrástla.

Pesimistické predpovede vždy nevyjdú. Platí to aj o kuvičích hlasoch, týkajúcich sa kapacity nálezísk ropy a plynu v Severnom mori. V rozpore s prognózami z posledných rokov, podľa ktorých sa tunajšie zásoby mali už vyčerpávať, celková produkcia ropy teraz v tejto oblasti dokonca mierne vzrástla. Z nových polí sa denne ťaží asi 200-tisíc barelov (1 barel = 159 litrov), takže tohtoročná priemerná denná produkcia ešte o niečo prevyšuje vlaňajšiu a dosahuje 5,6 milióna barelov denne.
Dôvody oživenia majú pomerne jasnú príčinu. Pri cenách ropy okolo 60 dolárov za barel sa firmám vyplatí, aby investovali aj do ložísk s komplikovanou geologickou štruktúrou. Okrem toho nová technológia umožňuje dnes objaviť a využiť aj také zdroje, ktoré ešte prednedávnom zostávali nepovšimnuté. Potvrdil to aj nórsky koncern Norsk Hydro, ktorý v tomto roku objavil niekoľko nových ropných nálezísk so sľubnou perspektívou, jedno z nich dokonca v tesnom susedstve najväčšieho, najstaršieho a najslávnejšieho poľa Brent. Na rozdiel od krajín, ktoré sú členmi združenia OPEC, je zdaňovanie ťažby v Severnom mori pomerne nízke. Kým v krajinách združenia OPEC zdanenie bežne dosahuje aj 80 percent, napríklad vo Veľkej Británii platia spoločnosti daň len vo výške 60 percent. Aj tak je to dôležitá súčasť príjmov štátneho rozpočtu a profesor Alex Kemp z Aberdennskej univerzity sa domnieva, že vlastné suroviny Veľkej Británii podstatne pomohli aj k dnešnej sile britskej libry.
Záujem investorov o poklady Severného mora neustáva, ako to dokumentujú aj viaceré fúzie. Kanadský podnik Talisman prevzal nedávno britského konkurenta Paladin Resources za 2,14 miliardy dolárov v hotovosti. Dánsky koncern AP Moeller Maersk zase získal veľkú časť ťažobného poľa amerického koncernu Kerr-McGee za 2,95 miliardy dolárov, kým nemecký E.ON investoval v tomto roku 690 miliónov eur do britskej spoločnosti Caledonia Oil and Gas. Pomôcť sa snaží i londýnska vláda, ktorá pred krátkym časom udelila až 150 nových licencií na ťažbu v nepokojných vodách Severného mora, čo je rekordný počet. Paralelne s tým podporuje aj inštaláciu nového potrubného vedenia, ktoré by malo zvýšiť množstvo dodávaného plynu. Rast jeho objemu by do istej miery mal vyvážiť pokles ťažby ropy.
Odborníci sa však domnievajú, že tento rozkvet dlho nevydrží. Briti síce čoraz viac ropy vyvážajú, ako dovážajú, ale tento stav už dlho nepotrvá. Zväz producentov (UK Offshore Operators Association) odhaduje, že situácia sa zmení približne o päť rokov. Podiel dovážanej ropy potom už prevýši podiel domácej suroviny. "Z dlhodobého hľadiska je trend ťažby klesajúci," poznamenáva aj pracovník fondu Helaba Trust Dennis Nacken. Jednoznačné je, že ťažba v Severnom mori dosiahla absolútny vrchol v roku 2000 dennou ťažbou 6,2 milióna barelov. Do konca desaťročia klesne podľa odhadov na 4,6 milióna, a na tom nič nezmení ani otváranie nových nálezísk. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 13:36