StoryEditor

Prevody akcií sa Solivarov nedotkli

29.11.2004, 23:00
Minulotýždňové prevody akcií NCHZ na PPC Invest zatiaľ neovplyvnili majetkovú štruktúru Solivarov. V rozhovore pre HN to tvrdí predseda predstavenstva Matúš Murajda.

Minulý týždeň došlo k prevodu akcií Nováckych chemických závodov (NCHZ) na spoločnosť PPC Invest. Rozhodujúci vplyv v NCHZ, podobne ako v Solivaroch, mala 1. garantovaná. Zmenila sa týmto prevodom akcionárska štruktúra aj v Solivaroch?
-- Zatiaľ to neovplyvnilo majetkovú štruktúru Solivarov. Tá je naďalej pod rozhodujúcim vplyvom 1. garantovanej. Rozhodujúci balík akcií vlastnia 1. garantovaná, jej dcérska spoločnosť Exall Slovakia, NCHZ a drobní akcionári.

Predaj akcií sa však dotkol i Solivarov...
-- Solivary na základe memoranda o porozumení s konzorciom bánk, ktoré poskytlo úver NCHZ, boli záložným veriteľom. Ručili pritom práve akciami NCHZ. Na ne si banky uplatnili nárok a odpredali ich cez Burzu cenných papierov Bratislava. Solivary voči tomu postupu protestovali aj u bánk aj na burze.

Môže to nejakým spôsobom ovplyvniť Solivary?
-- V súvislosti s predajom týchto akcií vznikla Solivarom pohľadávka v nominálnej hodnote ceny akcií NCHZ. Tú si už Solivary ako záložný veriteľ začali voči NCHZ uplatňovať.

Ako sa tieto skutočnosti odrážajú na hospodárení Solivarov?
-- Solivary hospodária bez problémov. Darí sa im naďalej úspešne odbytovať soľ na domácom i okolitých zahraničných trhoch. Sú v čiernych číslach. Nahradili sme i výpadky súvisiace so zaplavením Solivarov po letných povodniach. Naďalej však pre nedostatok investičných zdrojov stojí výstavba nového ťažobného komplexu v Zbudzi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 01:04