StoryEditor

Gaz de France vykázal dobré výsledky

16.03.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Francúzska štátna plynárenská spoločnosť Gaz de France (GdF) zvýšila v minulom roku čistý zisk na 1,74 miliardy eur. K nárastu zisku prispel výrazný pokles príspevkov spoločnosti na dôchodkové zabezpečenie v rámci dôchodkovej reformy v krajine. Analytici očakávali 1,65 miliardy eur. GdF zároveň zvýšila dividendy pre akcionárov o 48 percent na 0,68 eura na jednu akciu. Firma očakáva v tomto roku ďalší nárast zisku a chce od roku 2006 zvýšiť dividendu nad jedno euro na jednu akciu.
Zisk pred započítaním úrokov, daní, odpisov a amortizácie (EBITDA) dosiahol 4,22 miliardy eur, kým analytici očakávali 4,41 miliardy eur. Ako uviedol riaditeľ oddelenia stratégií GdF Stephane Brimont, minuloročný EBITDA mohol byť o 370 miliónov eur vyšší, ak by francúzska vláda dovolila spoločnosti úplne premietnuť nárast nákladov na energiu do cien energií pre zákazníkov. GdF získala súhlas vlády na zvýšenie cien plynu pre domácich spotrebiteľov v priemere o 3,8 percenta pre zimné obdobie 2005/2006.
GdF plánuje fúziu s belgicko-francúzskou skupinou Suez. Štátny taliansky Enel minulý mesiac uviedol, že možno podá ponuku na Suez, aby získal jeho strategicky hodnotnú belgickú divíziu Electrabel. Francúzska vláda následne ohlásila zlúčenie Suezu s GdF, čo vyvolalo diskusie o protekcionistických tendenciách v cezhraničných fúziách v Európe. Enel si už zabezpečil bankové úvery v hodnote 50 miliárd eur, no podľa nemenovaných zdrojov zatiaľ na neurčito odloží podanie záväznej ponuky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:06