StoryEditor

Automobilky roztlačili celý priemysel

08.02.2007, 23:00

Dva z motorov ekonomiky rástli vlani rekordným tempom už druhý rok za sebou. Štatistický úrad včera oznámil, že priemyselná produkcia sa v minulom roku zvýšila o 9,9 percenta a výkony v stavebníctve stúpli o 14,8 percenta.

Slovensko vďačí za rýchly rozvoj priemyslu automobilkám. "Pokračoval dynamický rast vo výrobe dopravných prostriedkov. Tá sa v poslednom štvrťroku medziročne zvýšila o 73,5 percenta. Za minulý rok stúpla o štvrtinu," vysvetľuje analytik VÚB banky Martin Lenko.

Pretrvávajúci stavebný boom naznačuje, že priemysel bude rásť extrémne rýchlo aj v tomto roku. Podstatnú časť zákaziek majú totiž stavbári od korporátnych klientov, ktorí stavajú alebo rozširujú prevádzky s cieľom rozbehnúť či zvýšiť výrobu. "Mala by sa udržať vysoká dynamika rastu v automobilovom priemysle. Zvýšiť by sa mala aj výroba v elektrotechnickom priemysle, čo by malo udržiavať rast priemyselnej produkcie v okolí desiatich percent," uzavrel analytik.


pre zväčšenie kliknite na obrázok

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:06