StoryEditor

OVP už vyrába televízory na digitálny príjem

23.06.2006, 00:00

OVP Orava v Trstenej začal vyrábať prvý slovenský televízny prijímač na príjem analógového a digitálneho pozemného vysielania, ktoré už pokrýva Bratislavu, Malacky, Banskú Bystricu, Zvolen, Prešov a Košice. Fabrika v prvom polroku vyrobí 75-tisíc televízorov z plánovanej ročnej produkcie 140-tisíc kusov.
OVP Orava postupne upúšťa od výroby televízorov s klasickou obrazovkou a prechádzajú na LCD. "V spoločnom podniku s taiwanskou firmou Teco v tomto roku vyrobíme 45-tisíc televízorov s LCD obrazovkou, z ktorých 90 percent vyvezieme do západnej Európy, najmä do Holandska, Španielska a Francúzska," povedal riaditeľ podniku Jozef Sitek.
"Do konca roka prebudujeme výrobu aj v našom podniku v Rusku. Klasické televízory sa nám už neoplatí vyrábať, pretože ruský trh nimi zaplnili čínske firmy," dodal Sitek. Približne 60 percent výroby televízorov s klasickou obrazovkou podnik predáva do Česka, kde má v Třinci materskú firmu, ďalej do Rumunska a Poľska. Zvyšok ide na domáci trh.
Sitek tvrdí, že OVP Orava má dosť súčiastok do prijímačov, pretože ich kupujú od veľkých nadnárodných spoločností, ako je napríklad Philips. OVP Orava je najväčším slovenským výrobcom televízorov s polovičným podielom predaja na domácom trhu. Podľa Siteka je to veľmi dobré postavenie v silnej konkurencii so zahraničnými firmami.
"V poslednom čase klesajú ceny televízorov a konkurovať môže len ten výrobca, ktorý včas reaguje na nové trendy vo výrobe. Musí investovať do technológií a vlastného vývoja, čo sa nám darí," dodal Sitek. Firma za dvanásť rokov existencie do budov a technológií investovala vyše 900 miliónov z vlastných zdrojov a tohtoročné tržby odhaduje na miliardu korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 04:06