StoryEditor

Infraštruktúru pre priemyselný park v Prešove vybuduje Doprastav

04.07.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Kompletnú infraštruktúrnu sieť pre Priemyselný park IBZ Prešov-Záborské vybuduje spoločnosť Doprastav Bratislava do konca mája budúceho roka. Realizáciu projektu prípravných prác týkajúcich sa 30-hektárového územia priemyselného parku pracovníci Doprastavu už rozbehli. Potvrdil to odborný poradca na úseku strategického rozvoja mesta Prešov Andrej Gajdoš.
Do užšej súťaže na generálneho zhotoviteľa kompletnej infraštruktúry sa prihlásilo deväť záujemcov. Z nich postúpili do ďalšieho kola piati uchádzači, ktorí boli vyzvaní na predloženie ponuky. Vyhodnotené boli štyri ponuky. Víťazom súťaže na zhotoviteľa sa stal Doprastav, ktorý predložil najnižšiu cenovú ponuku na 250,27 milióna korún bez dane z pridanej hodnoty.
Následne bola v máji podpísaná zmluva medzi zástupcami mesta Prešov a Doprastavu, v ktorej sa uvádza, že maximálne do dvanástich mesiacov od uzavretia zmluvy má zhotoviteľ stavbu ukončiť a odovzdať vyhlasovateľovi súťaže.
Gajdoš pripomenul, že na financovaní výstavby kompletnej infraštruktúry vrátane elektrických rozvodov, prípojky na vodu a plyn, ako aj administratívnej budovy sa podieľajú štrukturálne fondy Európskej únie sedemdesiatimi percentami, štát štvrtinou a zvyškom mesto Prešov.
"Hoci už mesto Prešov má pre Priemyselný park IBZ Prešov-Záborské uzatvorené s niekoľkými investormi zmluvy o budúcej zmluve, očakávame, že už počas výstavby infraštruktúry sa budú angažovať ďalší investori. Tí môžu začať paralelne stavať svoje prevádzky a objekty a po dostavbe infraštruktúry sa už iba pripojiť na infraštruktúrnu sieť. To urýchli oživenie priemyselného parku," tvrdí Gajdoš.
V novom priemyselnom parku nájdu sídlo malé a stredné firmy. Prínosom areálu IBZ Prešov-Záborské budú podľa Gajdoša nielen nové výroby a služby, ale najmä ponuka nových pracovných príležitostí v regióne s vysokou mierou nezamestnanosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 21:18