StoryEditor

Unomedical otvoril závod na východe

02.06.2006, 00:00

Takmer miliardu korún, presne 25 miliónov eur, stálo dánskeho výrobcu zdravotníckych potrieb a zariadení s celosvetovou pôsobnosťou Unomedical sprevádzkovanie svojho najväčšieho závodu vo svete. Ten včera oficiálne otvorili v priemyselnom parku v Michalovciach.
Pre metropolu Zemplína je to významná investícia, ktorá čiastočne prispeje k zníženiu takmer 17-percentnej nezamestnanosti. V Michalovciach je bez práce bezmála štyritisíc ľudí. V Unomedicale nájde prácu šesťsto ľudí. Už dnes však počuť za strojmi v závode ukrajinčinu, slovenčinu, dánčinu a angličtinu. Firma dáva prácu už piatim stovkám zamestnancov.
"Dnešok je veľkou satisfakciou pre naše mestské zastupiteľstvo, pracovníkov mestského úradu i pre mňa osobne. Zavŕšili sme totiž päťročné úsilie pri realizácii priemyselného parku. Po firme Michatek oficiálne začína vyrábať firma Unomedical. V predposledný májový deň získala stavebné povolenie spoločnosť Ebster. Tým sa zabezpečí finalizácia výroby Unomedicalu do konca tohto roka," povedal primátor Michaloviec Jozef Bobík.
"Našli sme v Michalovciach viac, než sme čakali. Aj preto sme investíciu zvýšili oproti pôvodne ohláseným 8,8 milióna eur," povedal prezident Unomedicalu Henrik Brandt.
Finančný manažér Unomedicalu, s. r. o., Sonny Lyngso povedal, že priemerná mesačná mzda v michalovskom závode je asi 8 500 korún. Dodal, že prevádzky sa nezastavia ani počas víkendu, pričom mzda za 40-hodinový pracovný čas cez týždeň sa rovná mzde za 24 hodín v práci počas víkendových dní.
Závod bude vyrábať sterilné jednorazové medicínske potreby, napríklad mesačne 100 miliónov drenážnych nádržiek a milión katétrov. Postupne v ňom však rozšíria výrobu. Dnes funguje 40 strojov, priviezť chcú ďalších 60. Investor aj kvôli slovenskému závodu presunie do Michaloviec stroje z Bieloruska a Dánska, kde zavrie jednu zo svojich prevádzok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 08:26