StoryEditor

Imuna Pharm chytila po konkurze druhý dych

13.07.2005, 00:00
Výrobca infúznych roztokov a biologických materiálov Imuna Pharm zo Šarišských Michaľan chytá druhý dych. Vlani dosiahol tržby 206 miliónov, čo je takmer štyri razy viac ako v roku 2003, v ktorom evidoval tržby 58 miliónov korún.

Výrobca infúznych roztokov a biologických materiálov Imuna Pharm zo Šarišských Michaľan chytá druhý dych. Vlani dosiahol tržby 206 miliónov, čo je takmer štyri razy viac ako v roku 2003, v ktorom evidoval tržby 58 miliónov korún.
Imuna sa tak po viacerých ťažkých rokoch pomaly vracia na staré pozície. Najväčšie problémy mala na sklonku 90. rokov minulého storočia, ktoré pretrvali až do roku 2002. Vtedy sa ešte ako štátny podnik dostala do konkurzu. Zlé roky spoločnosti ukončil až príchod košickej firmy Dominant, ktorá Imunu vytiahla späť do čiernych čísel. Na hospodárení firmy sa prejavujú rázne racionalizačné opatrenia a investície do nových výrob a certifikátov. Minulý rok si Imuna pripísala na účet zisk takmer 3,5 milióna korún.
Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Tibora Bílého sa na hospodárení podniku pozitívne odrazili hlavne úspory nákladov na energie, ktoré Imuna dosiahla odstavením starej kotolne a chemickej úpravne vody. Pozitívny dosah podľa Bíleho majú aj nové technológie, ktoré vo firme zaviedli v posledných rokoch. "Na druhej strane sa firma musela vyrovnať s prepadom cien infúznych roztokov na európskych trhoch," konštatoval Bílý.
V tomto roku Imuna Pharm plánuje zvýšiť predaj na 317 miliónov a vyprodukovať výrobky takmer za 306 miliónov korún. V Šarišských Michaľanoch sa v súčasnosti vyrábajú infúzne roztoky, tablety, dialyzačné koncentráty, bakteriologické diagnostické prípravky, živné pôdy a dietetické prípravky. Podstatná časť z viac ako 32 miliónov minuloročných investícií smerovala práve do rekonštrukcie výroby infúznych roztokov, energetiky, živných pôd a vodného hospodárstva.
Slovensko je pre Imunu malé, preto sa usiluje presadzovať aj na konkurenčne náročných zahraničných trhoch. Momentálne približne pätinu tržieb realizuje v Českej republike a Poľsku. "Sme nútení inovovať a rozširovať sortiment," zdôraznil Bílý. Podľa neho sa to Imune darí prakticky vo všetkých oblastiach výroby. Vlani a v tomto roku uviedla nové výrobky v sortimente krvných derivátov od firmy Grifols. "V tomto roku zavádzame výrobky Pasteurised Human Antihepatitis B Immunoglobuline na prevenciu hepatitídy. Rozširujeme tiež sortiment v segmente dialyzačných koncentrátov o produkty, ktoré žiadajú dialyzačné strediská," dodal Bílý.
Primár košického nefrologického a dyalizačného centra Fresenius Róbert Roland uviedol, že dopyt po dialyzačných koncentrátoch kolíše a bezprostredne závisí od počtu pacientov. "Kvalitu prípravkov posudzujeme podľa toho, či obsahujú všetky požadované látky, resp. či sú pripravované v súlade so správnou medicínskou praxou. Z tohto pohľadu sme pri prípravkoch Imuny nezaznamenali žiadne problémy," zdôraznil primár. Isté nedostatky sa podľa neho vyskytli, keď Imuna bola ešte štátnym podnikom, aj tie sa však týkali len dodacích lehôt a množstiev, nie kvality.
Imuna plánuje aj rozšírenie výroby živných pôd. Tento produkt využívajú v mikrobiologických laboratóriách. Divízia bakteriologických diagnostických prípravkov chce znovuobnoviť svoje bývalé portfólio - bakteriálne antigény a antiséra. "Vyvinuli sme i ďalšie produkty zo série dietetických prípravkov - Sinphe 1 a Sinphe Basic, ktoré sa používajú na liečbu metabolickej poruchy organizmu," informoval Bílý.

Krvná plazma pre Slovensko sa vyrába v Španielsku
Imuna Pharm bývala monopolným spracovateľom krvnej plazmy a krvných derivátov na Slovensku. Vyrábala ich až do roku 2003. Po skončení platnosti registračných rozhodnutí však túto výrobu ukončila, čo vyvolalo rozporné reakcie. Dôvodom na zrušenie výroby krvnej plazmy a derivátov bolo, že si vyžadovali mimoriadne vysoké investície do technológií, výrobných priestorov, vývoja a výskumu. V posedných rokoch sa táto výroba sústredila v rukách najväčších svetových výrobcov, ktorí zabezpečujú samostatné spracovanie krvnej plazmy i pre menšie štáty, akými je aj Slovensko. Vyrobené produkty sa potom vracajú späť do materskej krajiny. Plazmu zo Slovenska spracúva renomovaná španielska firma Grifols.

Medziročné porovnanie hospodárskych výsledkov Imuny Pharm
 

2003

2004

Tržby (mil. Sk)

58,3

205,8

Zisk (mil. Sk)

0,143

3,407

Zdroj Imuna Pharm, a. s.

Vývoj zamestnanosti
Apríl 2004

286

December 2004

172

Máj 2005

156

Zdroj Imuna Pharm, a. s.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:40